Kijk eens goed naar jezelf: wat heb je aan vandaag? Ooit wel eens nagedacht hoeveel CO2 uitstoot het maken van je onderbroek eigenlijk oplevert? En wat staat er in het label van je 'hoody', sweater of katoenen blouse? Grote klans dat daar made in Bangladesh, India of Turkije staat.

Ellen van Dalen

Dat betekent niet automatisch dat je indirect meewerkt aan kinderarbeid of mede verantwoordelijk bent voor slechte arbeidsomstandigheden waarom je stukje textiel is gemaakt. Maar hoe kom je daar achter? En hoe weet je nu zeker of je kleding smetteloos is van schendingen van mensenrechten en natuur? 

Hieronder een selectie van organisaties en bloggers die beter weten.

lezen: boeken van eco-experts

Ze is in Nederland misschien wel de meest bekende ambassadeur van duurzame en eerlijke kleding; Marieke Eyskoot (1977). Ze werkte bij de Schone Kleren Campagne, maar heeft nu een eigen bedrijf: Talking Dress.

Zelf noemt ze zich 'sustainable fashion en lifestyle-expert'. Ze staat in de Duurzame Top 100 van Trouw en staat op menig Topvrouwenlijstje. In 2014 schreef ze het boek Talking Dress – alles over eerlijke kleding en lifestyle.

In het boek lees je onder meer hoe en waar kleding wordt gemaakt en hoe het bij ons terecht komt. Ook staan er hier en daar in het boek lijstjes die je zelf kan invullen, om te checken hoe het met jouw koopgedrag en garderobe gesteld is. 

Nog een goed boek is Paradigm Shift in Fashion van Hasmik Matevosyan. In dit 170 pagina tellende boek beschrijft de nog jonge auteur (27) een nieuw modesysteem en businessmodel in een aantal stappen. De bundel lijkt dan ook vooral voor mensen die zelf in de branhce werkzaam zijn en zich willen beteren. Dat kan met al haar tips. Ook deze dame is een veelbelovende expert aan te worden op dit gebied.

Ze werd recent uitgeroepen tot radicale vernieuwer van de toekomst door Vrij Nederland en ook sprak ze in oktober 2014 op Tedx (Maastricht). Op haar Facebookpagina Wearpatch doet ze suggesties voor het recyclen van oude kleding, zodat de keten langer wordt en we minder weggooien.

De Britse Sass Brown schreef ook een boek over het recyclen van kleren, ze geeft prachtige suggesties in haar boek Refashionable. Brown werkt aan de School of Art and Design van het Fashion Institute of Technology, New York. Ze heeft haar eigen site: ecofashiontalk. op die site kun je doorlinken naar allerlei video's, onder meer hoe je plastic kan gebruiken om denim van te maken. Vooral leerzaam. 

De site van ClubGreen heeft een aparte mode subsite en die geeft ook een goed overzicht van duurzame trends (wat betekent het concreet?, duurzame stijl (what is that?) tot wat is oneerlijk ondergoed? 

fabriek in Bangladesh waar de Slag om de Klerewereld ook heeft gedraaid.

check je merk online

Als in je label Made in Italy staat weet je nog niet zeker of je kleding onder goede omstandigheden zijn gemaakt. Op deze site van Fairwear tik je het kledingmerk of de bedrijfsnaam in en je weet meteen of je goed zit! 

Dan heb je ook natuurlijk de selectie: goed-beter-best. Dus als je zeker wilt weten dat je broek of blouse ook niet voor meer CO2 uitstoot heeft gezorgd (het derde en laatste deel van de Slag om de Klerewereld gaat onder meer over het milieu) klik dan op deze site van Rank a Brand.

Even mijn eigen favoriete merk gecheckt: G Star: die scoort een lichtgroene B. Even doorklikken en dan weet je: 'Voor de productie van jeans gebruikt G-Star iets meer dan 19% biologisch katoen of gerecyclede materialen. Er zijn echter wel verbeterpunten, zoals het publiceren van de CO2-uitstoot, het verruimen van het gebruik van duurzame materialen en het publiceren van een lijst van fabrieken.'

Die broeken, blouses en winterjas mogen blijven dus. Maar je mag GStar ook via een tweet op de vingers tikken. Dat werkt als volgt: Klik op de 'tweet' knop om G-Star direct op hun @gstarraw-account te laten weten wat je van hun duurzaamheid-score bij Rank a Brand vindt. Ben je toch goed bezig.

shoppen met deze eerlijke app

Sta je in de Kalverstraat of Koopgoot, en zou je wel eens eerlijke kleding willen kopen? Maar je hebt geen flauw idee waar? Download dan deze app van Talking Dress en je ziet welke winkels in je buurt verantwoordelijke kleiding verkopen.  

Ook op de app of site Eerlijk winkelen weet je precies welke 'eerlijke' route je moet lopen. Op de site staan lijstjes van middel en grote steden. Van Alkmaar tot Zwolle.