De hoofdcrew van Suspicious Minds komt voor het eerst samen. Nu de scripts zijn afgerond kan het productionele werk beginnen. De aftrap van de serie. Maar wat is het voor een serie? En waar slaat die titel eigenlijk op?

We can't go on together

With suspicious minds

And we can't build our dreams

On suspicious minds

Elvis Presley - Suspicious Minds

Zelfs tijdens de bijeenkomst waarbij alle heads of department elkaar voor het eerst ontmoeten wordt de vraag gesteld: “Waar komt de titel toch vandaan?” Een songtekst van Elvis dus. Waarvan het refrein kernachtig het thema van de serie vat. Een serie die gaat over een generatie twintigers die zich beter voordoen dan ze zijn, die bezig zijn met zichzelf maar vooral met wat anderen van ze denken.

Daarnaast is het ook een dijk van een song. Luister 'm hieronder!

iedereen doet mee

Deze eerste bijeenkomst staat in het teken van ‘de neuzen dezelfde kant op’. Vanaf nu zijn niet alleen showrunners Ivo van Aart en Daan Windhorst met de serie bezig. Ook het geluid doet mee, het licht, het camerawerk, de montage, de art direction, de kleding en de productie. Voor elke afdeling is iemand verantwoordelijk en zij zitten nu rond de tafel om met elkaar de grote lijnen van de serie te bespreken.

number crunching

Ivo noemt de cijfers: 5 x 25 minuten per aflevering. Dat is 30 pagina’s aan script per aflevering. Suspicious Minds wordt in het najaar uitgezonden op NPO 3 en wordt in 20 draaidagen opgenomen in augustus. Dat zijn vier draaidagen per aflevering. Voor de serie zijn 50 personages nodig. 70 acteurs komen hiervoor casten in zeven dagen. Naast acteurs zijn er nog 50 figuranten nodig om het feest te vullen. Flinke aantallen dus en daarom een belangrijke peiler van de serie.

centrale locatie

Het andere fundament van de serie is de locatie, een grote villa net buiten de stad. Deze is centraal gelegen en dus makkelijk te bereiken voor cast en crew. De set, oftewel ‘het huis van de ouders van’ is werkelijk een villa en staat in de buurt van Utrecht. Hierdoor blijven de reiskosten van cast en crew zo laag mogelijk. De afdelingen geluid, licht en art-department zullen de locatie zo goed mogelijk moeten ombouwen naar een feestlocatie. Geen project X, geen Berlijns technofeest maar een huisfeest mét budget. De woonkamer is aangekleed als dansruimte, de andere kamers eigenlijk verboden terrein.

omgekeerde wereld

De chronologie van de serie wordt omgedraaid. Wat aan het einde van het feest gebeurt, wordt in de eerste aflevering getoond. Zo laat iedere aflevering het feest telkens een uur vroeger zien. De opnames van de serie lopen wél chronologisch met de voortgang van het feest. Gevolg: aflevering 5 wordt als eerste gedraaid. Een methode die ongebruikelijk is want eigenlijk worden televisieseries altijd op volgorde van aflevering gedraaid.

We doen er nog een schepje bovenop. Suspicious Minds is het vervolg op de eerder gemaakte miniserie Zes Dates. Maar het is ook de prequel. De personages uit Zes Dates hebben elkaar ontmoet op het feest uit Suspicious Minds. Kortom, de VPRO presenteert: de omgekeerde chronologie van Memento meets het tijdsverloop van 24 meets de eerder gemaakte sequel van Star Wars: The Phantom Menace.