Suspicious Minds heeft rond de vijftig hoofdrollen te vervullen. Meer dan zeventig acteurs zijn op auditie gekomen. Allemaal leerden ze dezelfde tekst voor dezelfde rollen. Pas hierna is de acteur bij de rol gecast. Lees hier hoe de casting is gegaan.

je wilt altijd cooler zijn dan je echt bent

Met opgewekte toon, omdat ze tijdens een aangenaam gesprek in de kroeg ineens een ingeving krijgt: 'Ik ben niet bang dat mensen erachter komen wie ik echt ben. Nou wel een beetje, natuurlijk. Je wilt altijd cooler zijn dan je echt bent. Maar wat ik veel enger vind is dat ik er dan achter kom wie ik echt ben. Snap je?'

Regisseur Ivo van Aart luistert aandachtig terwijl hij aan de onderkant van zijn baard plukt. Op zijn aanwijzing draagt de jonge actrice de monoloog van Jacky een aantal keer voor. Net als alle andere 75 acteurs. Verspreid over zeven castingdagen. In groepen van zes worden de acteurs gecast. Iedereen heeft naast de monoloog ook twee dezelfde dialogen ingestudeerd.

ongebruikelijke castingmethode

Geen van de acteurs is vooraf bepaald voor een rol. De casting voor de serie gebeurt eigenlijk andersom. In wisselende bezettingen spelen alle acteurs dezelfde rol. Afhankelijk van de manier van spelen en de invulling van de rol wordt achteraf bepaald welke acteur bij welke rol kan passen. Als Ivo tijdens de casting denkt dat de acteur bij een specifieke rol past laat hij tijdens de casting de acteurs deze rol uit het script lezen. 

zonder castingbureau

De casting voor Suspicious Minds verloopt niet volgens de gebruikelijke methode. Zo is er geen castingbureau ingeschakeld. Dit scheelt in budget en past bij de low-budget insteek van de serie. In plaats daarvan is besloten om acteurs te casten uit het eigen netwerk van Ivo en Daan Windhorst, de scenarist van de serie.

Een overgroot deel van de acteurs komt van de HKU, de kunstacademie waar Ivo en Daan ook studeerden. Een kleiner aantal komt van andere academies af, uit alle hoeken van het land. Van Amsterdam tot Arnhem tot Maastricht. Opvallend is dat veel van de acteurs net zijn afgestudeerd of pas in het laatste jaar van de academie zitten.

scenarist aanwezig

Terwijl Ivo de acteurs instrueert maakt Daan aantekeningen in zijn grote bruin papieren boek. Hij heeft de personages geschapen en af en toe merkt hij door het spel van de acteurs dat er nog iets aangepast moet worden in het script. Samen met Ivo bepalen ze welke acteurs bij welke personages passen. Dit gebeurt pas achteraf, als de castingtapes bestudeerd zijn. Hierdoor zal het gebeuren dat een acteur wordt gecast voor een rol waarvoor hij of zij geen auditie heeft gedaan.

één monoloog, verschillende interpretaties

Ivo is benieuwd hoe de acteurs de monoloog hebben geinterpreteerd. Hij vraagt of de monoloog ook somber gebracht kan worden. Alsof het al laat is. Of heel vroeg eigenlijk. Het personage is dronken. Of dronken geweest. Vermoeid ontstaat het besef dat het personage zichzelf al langer heeft voorgelogen. Ivo vraagt of de scene klein gemaakt kan worden. Misschien nog wel kleiner. Kan er worden gecommuniceerd met enkel blikken naar elkaar? Maar ook of het spel minder fysiek kan. Op beeld is de mimiek van een acteur haarscherp zichtbaar. Dat moet niet overdreven worden.

camerawerk tijdens casting

Een groot doel van de serie is om een vorm van naturalisme uit de dragen. De personages zijn echt en het camerawerk sluit hierop aan. Ook tijdens de casting wordt gefilmd in de stijl van de serie.  Met vloeiende bewegingen zwengt cameraman Floris Verweij en zijn camera om de acteurs heen. Dicht op de huid voor sprekende close-ups maar ook van veraf om beide acteurs in beeld te krijgen. De castingtapes laten zo het beste zien hoe de acteurs omgaan met de nadrukkelijke aanwezigheid van de camera. 

feest van een groepje individuele twintigers

De ingestudeerde stukken tekst zijn kenmerkend voor het thema van de serie. Twintigers die worstelen met hun identiteit. Twintigers die zich beter voordoen dan ze zijn, die opscheppen of bluffen, maar zich soms ook vastklampen aan een ander, in de hoop dan iemand te zijn.

Dat alle acteurs voor de casting dezelfde rollen spelen is daarom niet zo’n probleem. Het is belangrijk dat de acteurs kunnen overbrengen waar de serie over gaat. Natuurlijk, er zijn verschillende rollen. Met nuances en specifieke kenmerken. Maar uiteindelijk zijn het allemaal twintigers op een feestje. Twintigers die op elkaar lijken ook al zijn ze een individu.