De vijfdelige dramaserie Suspicious Minds gaat over een generatie twintigers op een huisfeest. Scenarist Daan Windhorst schrijft en licht toe.

Waarom wij alle afleveringen van Suspicious Minds in één keer online zetten en waarom dat een big deal is

Televisierecensent Jean-Pierre Geelen recenseerde onze webserie Layla Leila in de Volkskrant en eindigde met de vraag waarom we bij die serie, op het internet, toch vasthielden aan het klassieke televisieschema van één aflevering per week. Typisch ‘oude televisie’, schreef hij.

Nu hebben we genoeg redenen om Layla Leila dat precieze uitzendschema mee te geven (te veel redenen om hier over uit te weiden), maar we delen Geelens observatie wel. Er is veel veranderd in het televisielandschap. Ik noem amper iets nieuws als ik schrijf dat het precieze uitzendmoment dankzij on demand-televisie veel minder belangrijk is geworden. En door de opkomst van televisiekijken op het internet is het verschil tussen een webserie, een televisieserie en een film langzaam aan het verdwijnen.

zoals je een boek leest

Veel van mijn vrienden hebben inmiddels al geen kabelabonnement meer en consumeren al hun televisieseries via torrents, Uitzending Gemist en Netflix. We kijken televisiedrama steeds vaker als een DVD-box; alle afleveringen achter elkaar. En laten we eerlijk wezen: dat is ook een veel vettere manier van televisiekijken. Je wordt minder afgeleid en je kan helemaal verdwijnen in de serie. Televisie kijken zoals je een boek leest.

Daarom waren we meteen enthousiast toen Stan van Engelen, hoofdredacteur televisie van de VPRO, voorstelde om alle afleveringen van Suspicious Minds meteen online te zetten op de avond van de eerste uitzending. De NPO verraste ons vervolgens door dat ook een goed idee te vinden.  

een logische stap

Waarom wij dit graag willen moge duidelijk zijn. Bingewatchen is de ultieme manier van televisiedrama kijken en het voelt niet heel logisch om de beste manier van kijken pas aan te bieden als alle afleveringen uitgezonden zijn. Een groot deel van ons publiek (we maken de serie voor twintigers) zal op deze manier sneller bij de serie uitkomen. Bovendien komt de serie zo beter tot zijn recht, wat voor iedereen fijner is. En dat het misschien lagere kijkcijfers oplevert bij de daadwerkelijke televisie-uitzendingen is voor ons niet zo belangrijk.

En juist daarom zijn we zo blij dat de NPO meteen enthousiast was over het plan. Vanuit de VPRO is dit alleen maar logisch, maar voor de NPO is dit namelijk helemaal niet zo'n voor de hand liggende stap. Suspicious Minds is onze eerste productie voor de NPO, want tot nu waren we steeds 'ongecoördineerd media-aanbod'. Ons beeld van de NPO, gebaseerd op wat we in de media meekregen, was dat van een enigszins kijkcijferbeluste organisatie die STER-inkomsten erg belangrijk vindt. En met ons plan jagen we kijkers eigenlijk weg van de zender en dus van de STER-blokken.

NPO positief over bingewatchen

Maar de NPO heeft ons positief verrast. Zowel in hun enthousiasme over Suspicious Minds in het algemeen – een experimentele serie zonder BN’ers van twee onbekende makers voor een publiek dat geen TV kijkt – als in hun enthousiasme voor de bingewatch-optie. Het is een heel vette stap van de NPO en wij zijn trots er deel van uit te maken.

Samen met de NPO en de VPRO maken wij de fijnste manier van kijken als eerste beschikbaar. Dus maak alvast popcorn, pak er een biertje bij en kruip achter je laptop of iPad om Suspicious Minds te bingen. Of kijk het gewoon op tv. Lekker ouderwets. Mag ook.