VPRO Tegenlicht

Europese smaak als wapen

Zijn smaak en kwaliteit het Europese antwoord in tijden van geopolitieke strijd en economische angst? Kun je met smaak een oorlog winnen?

We worden overspoeld met berichten over de dreiging van opkomende machten als China, India of Rusland. Europa lijkt wel een machteloze kleuter in verdrukking op het economisch, militaire speelbord van het grote-mensen-Risk. Verdeeld, bewegingsloos en in zichzelf gekeerd. Maar heeft Europa  een unieke onverslaanbare kracht? Een kracht die we als vanzelfsprekend ervaren.

reacties op aflevering

Smaak en kwaliteit. Terwijl wij ons laten overstromen met de rommelproducten uit China en ons blauw betalen aan Amerikaanse spelletjes en software, koopt de rest van de wereld onze smaak, of het nu BMW’s uit Duitsland, horloges uit Zwitserland, jurken uit Parijs, tasjes uit Italië of hightech producten uit Eindhoven zijn.

Zijn smaak en kwaliteit het Europese antwoord in tijden van geopolitieke strijd en economische angst? Kun je met smaak een oorlog winnen? In Tegenlicht Lab bouwt Jonathan Holslag, schrijver van De Kracht van het Paradijs, aan de hand van filmfragmenten en objecten deze gedachten uit tot een nieuw inzicht. 

bijlagen

Regie Kees Brouwer
Research Maren Merckx
Productie Marie Schutgens
Eindredactie Henneke Hagen & Frank Wiering 

meer zoals 'europese smaak als wapen'