zondag 10 november, 21.05 uur, NPO2

Matchmakers in migratie

Bekijk onze documentaire 'Matchmakers in migratie'. Geen tijd? Lees de samenvatting van drie minuten, lees door voor extra's en meld je aan voor onze pioniersverkiezing!

hoe betrek je de gemeenschap bij je bedrijf?

Wat gebeurt er wanneer we migranten niet als probleem zien, maar als oplossing? Yoghurtmaker Hamdi Ulukaya werd er in ieder geval miljardair mee. Deze Turks-Koerdische Amerikaan maakt met zijn onderneming winst op financieel én maatschappelijk gebied. Een nieuw businessmodel, van een ruimhartige CEO.

In 2005 koopt Hamdi Ulukaya, zoon van Turks-Koerdische ouders, een verlaten yoghurtfabriek in de staat New York. Beginnend met vijf voormalige werknemers domineert hij binnen een paar jaar het koelvak in de Amerikaanse supermarkten met het Griekse yoghurtmerk Chobani (‘herder’).

Hamdi’s bedrijfsvoering wijkt af van die van zijn concurrenten: fulltime werknemers kunnen aandelen verwerven en meer dan dertig procent van het personeel bestaat uit vluchtelingen en migranten.

In het plaatsje Utica (New York) wonen veel migranten die werkzaam zijn in Ulukaya’s zuivelfabriek. Zonder deze nieuwkomers zou het stadje – zoals zoveel voormalige industriegebieden in de Verenigde Staten – op sterven na dood zijn.

Nu worden er nieuwe bedrijven gestart en bloeit de lokale economie. In het opvangcentrum dat statushouders wegwijs maakt, is het een komen en gaan van verschillende nationaliteiten op zoek naar werk en huisvesting. Directeur Shelly Callahan werkt bijvoorbeeld aan campagnes die meer migranten naar de regio moeten trekken. Zij vreest een ‘migrantentekort’ door Trumps anti-migratiebeleid.

Ulukaya’s succes is niet onopgemerkt gebleven. Hij reist de wereld over om lezingen te geven en probeert met zijn initiatief Tent Partnership for Refugees andere CEO’s te bewegen zijn voorbeeld te volgen. Volgens hem kan het bedrijfsleven bij uitstek een sleutelrol spelen in de aanpak van zaken als groeiende inkomensongelijkheid, werkgelegenheid in krimpgebieden, integratie en racisme.

Hamdi's oplossing uitgelegd in 2 minuten

Op de hoogte blijven van de pioniersverkiezing?

Kijk ook: 'Rendement van geluk'

Er zijn meer bedrijven die winsmaximalisatie hebben losgelaten en in dienst willen staan van het zaaien van geluk. In de aflevering 'Rendement van geluk' kijken we hoe dat werkt in de praktijk. Bekijk 'm hieronder.

future shock: een podcast over de toekomst met makers, doeners en denkers

De toekomst van migratie volgens Leo Lucassen

#38

→ Beluister de laatste aflevering
Chris Kijne zocht hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis Leo Lucassen op en sprak met hem over zijn toekomstvisie op migratie: stel, hij was de belangrijkste migratieadviseur van het kabinet, wat zou zijn boodschap zijn?

Abonneer je hier: Apple PodcastsStitcher of RSS-feed

meer zoals 'Matchmakers in migratie'

  • Regie: Nirit Peled
    Research: Henneke Hagen
    Productie: Marie Schutgens
    Eindredactie: Bregtje van der Haak & Doke Romeijn

    Kom naar de Tegenlicht Meet Up