VPRO Tegenlicht

het geheim van ASML

In Brabant staat een van 's werelds grootste aanjagers van technologische vooruitgang: ASML. Het levert machines die chips maken op een schaal van maar enkele nanometers. En de wereld schreeuwt om chips. VPRO Tegenlicht kreeg toegang tot het reilen en zeilen bij het high-tech bedrijf.

zaterdag 10 september online, maandag 12 september, 22:15 uur, VPRO, NPO 2

Zonder dat het grote publiek het doorheeft staat in Veldhoven in Brabant het belangrijkste bedrijf voor technologische vooruitgang ter wereld: ASML. Een gewone consument heeft er niets te zoeken, maar de deur wordt er platgelopen door ministers en staatshoofden en door ceo’s van grote tech-bedrijven.

ASML maakt de meest geavanceerde machine ter wereld; de lithografiemachine om computerchips mee te maken. En met chips als strategisch goed staat ASML met haar machine midden op het geo-politieke wereldtoneel. Wat is het geheim van ASML, en wie zijn de mensen die deze wonderlijke machine bouwen?

VPRO Tegenlicht kreeg toegang tot het reilen en zeilen bij het high-tech bedrijf en volgde een aantal medewerkers. Door de hoge vraag naar chips breiden chipfabrikanten razendsnel uit. Ook ASML moet opschalen in hetzelfde tempo. Het bedrijf neemt wekelijks honderd nieuwe medewerkers aan en probeert technisch talent van over de hele wereld naar Veldhoven te laten komen.

Tegelijkertijd is ASML een geopolitieke speelbal geworden, door het wereldwijde tekort aan chips en de machtspositie die chipproductie met zich meebrengt. Hoe heeft deze druk van buiten impact binnen de muren van ASML? Tegenlicht spreekt onder andere met CEO Peter Wennink over de veranderende rol van het groeiende Brabantse techbedrijf.

Regie: Kees Brouwer
Research: Arnout Arens
Montage: Jouke Dubel
Productie: Marie Schutgens
Eindredactie: Doke Romeijn, Geert Rozinga

over de sprekers ↓

Peter Wennink

President & Chief Executive Officer 

Peter Wennink is sinds 2013 CEO van ASML maar werkte daarvoor al veertien jaar als financieel directeur van de chipmachinefabrikant. Hij was eerder al betrokken bij de beursgang van ASML in 1995 vanuit zijn positie bij Deloitte, waar hij ooit als accountant begon. Wennink ziet innovatie als cruciaal voor zijn bedrijf en werkt nauw samen met de ingenieurs binnen ASML. Daarom legt hij grote nadruk op het belang is van het investeren in de Nederlandse kenniseconomie en is hij voorzitter van de raad van toezicht van de Technische Universiteit in Eindhoven. 

Jos Benschop

Senior Vice President – Technologie 

Jos Benschop is de senior vice president technology en is daarmee verantwoordelijk voor het onderzoek bij ASML. Tot 2021 was hij daarnaast werkzaam als bijzonder hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit Twente. Hij staat aan het hoofd van het technische onderzoek, dat binnen het hele bedrijf een rol speelt. ‘ASML is tot aan het bestuur in detail bezig met hardcore nanometers. Dat zie je echt niet vaak meer bij grote bedrijven.’

Nureen Hoosein

Teamleider - Qualification Engineering EUV 

Voor de ontwikkeling van de allernieuwste ASML-machine moeten weer grote nieuwe teams worden samengesteld. Verantwoordelijk hiervoor is Nureen Hoosein. Ze studeerde in Kaapstad maar woont sinds ze voor ASML werkt in Sittard. Haar afdeling moet de komende jaren ongeveer 400 procent groeien, daarom zoekt ze wereldwijd naar nieuwe mensen.

Naadir Vorajee 

Qualification Engineer EUV 

Naadir Vorajee heeft een masterdiploma in electrical engineering en werkt pas sinds begin dit jaar bij ASML. Met zijn roots in Zuid-Afrika en India is hij nu in Veldhoven neergestreken. Hij werkt aan de nieuwste ASML-machine en probeert tegelijkertijd in Nederland te integreren.

Bram Matthijssen

Assemblage technicus EUV

Bram Matthijssen komt uit Tilburg en studeerde luchtvaarttechniek aan ROC Tilburg. Hij werkt in de cleanroom aan het monteren van de vele verschillende onderdelen van een ASML-machine. Hij is trots dat hij mee kan werken aan de machine die de mensheid verder brengt, zo zegt hij.


 

Miriam Diaz de Caso 

Installatie-coördinator DUV 

Miriam Diaz de Caso werkte eerst bij Airbus in Madrid, maar reist nu vanuit Veldhoven de hele wereld over. Bij het leveren van een nieuwe machine reist er een ASML-team met de machine mee om hem op te starten en te onderhouden. Bij dat team hoort Diaz de Caso. Ze wordt ook wel de babysitter van de ASML-machine genoemd.

Arianne Bijma

Manager – Universiteitsrelaties & Talent Engagement 

Arianne Bijma is bij ASML verantwoordelijk voor de de relaties met universiteiten en talenten. Ze zoekt wereldwijd naar nieuwe mensen. Want door de hoge vraag en het personeelstekort is ASML maandelijks op zoek naar honderden nieuwe medewerkers.

meer zoals 'Het geheim van ASML'