deze melkboer pleit voor meer biodiversiteit op het platteland

deze melkboer pleit voor meer biodiversiteit op het platteland

Hoe kunnen we het begrip tussen stad en platteland vergroten? Myrte Rischen werkt bij het Grond Verbond, waar stedelingen en boeren samenwerken om het landschap gezonder te maken. In deze aflevering van de Tegenlicht Podcast gaat Roland Duong met haar in gesprek.

Door Roland Duong

Bij natuur denk je niet meteen aan het boerenlandschap. Zeker niet in Nederland, waar duizenden hectaren weinig biodivers Engels raaigras de horizon vullen. ‘Graswoestijnen’ worden ze ook wel genoemd.

Toch kan biodiversiteit wel degelijk floreren op het Nederlandse boerenland, vertelt Myrte Rischen. Met het melkboerencollectief MoMa (More than Milk Amsterdam) streeft ze naar ‘biodiverse boerennatuur’. Vanuit ouderwetse melkkarretjes verkoopt MoMa middenin de stad zuivel van lokale boeren.

Niet alleen krijgt de boer zo een eerlijke verdienste, maar met de opbrengst wordt ook gewerkt aan een biodiverser boerenlandschap. Daarvoor richtte MoMa het Grond Verbond op: boeren en stadsbewoners die samen de handen uit mouwen steken voor meer vogels, planten en gezondere koeien in het landschap. Zo herstellen we niet alleen de natuur in Nederland, maar misschien ook de polarisatie tussen stad en platteland.