In de televisie aflevering van maandag 7 november stellen we bij beelden van een varkensslachter in de voice over dat Parmaham en Serrano vaak gewoon van een Brabants varken afkomstig is. Deze informatie is onjuist: volgens de wet kan Parmaham alleen gemaakt worden van Italiaanse varkens.

In de voice over wordt gesteld dat “Parmaham vaak gewoon van een Nederlands varken is”. Het Consorzio van Parmaham producenten heeft naar aanleiding van de uitzending bij de redactie van VPRO Tegenlicht aangegeven dat deze bewering onjuist is. Parmaham is een BBO (Beschermde Benaming van Oorsprong van de EU) en wordt uitsluitend gemaakt van de achterham van Italiaanse varkens. Alle productie-onderdelen van de boerderij tot het eindproduct worden in Italië uitgevoerd volgens vastgestelde Parmaham-productie specificaties.

meer zoals dit

  • schrijf je in voor de Tegenlicht nieuwsbrief

    Elke zaterdagochtend vers toekomstnieuws in je inbox. Mis geen enkel verhaal over de toekomst van tech, duurzaam (samen)leven, werk, geluk, economie en politiek.