De Tax Free Tour neemt u mee in een onbekende schaduwwereld van offshore kapitaal dat via een Double Irish met een Dutch Sandwich in een tax haven aanbeland. Met deze gids hoeft u niet te verdwalen tijdens deze duizelingwekkende reis.

Tijdens 'De Tax Free Tour' wordt niet gewacht op achterblijvers. Met een hoge informatie-dichtheid neemt regisseur Marije Meerman u mee naar de wereld van multinationals die hun geld in belastingparadijzen stallen of er doorheen sluizen om zo min mogelijk belasting te hoeven betalen. Tijdens de tour nemen internationale belastingexperts en data-nauten de reiziger bij de hand. Hun paspoorten staan in de rechterkolom. Samen met deze overzichtelijke reisgids vormen ze een handige ondersteuning tijdens deze duizelingwekkende reis.

De woordenlijst

Als eerste is het handig om de taal te leren spreken. We beginnen dan ook met een korte 'Hoe en wat' voor het offshore-universum. Wat is 'illicit capital'? Waar staat CbC voor? En is er een verschil tussen 'tax optimization' en 'tax minimization'? Lees de woordenlijst en kom tijdens onze tour niet met de mond vol tanden te staan.

lees de woordenlijst

De getallen

Nu we de taal enigzins spreken, zetten we een paar kerngetallen op een rij. De duizenden miljarden euro's en dollars vliegen u om de oren. In een poging deze abstracte bedragen tot begrijpelijke proporties terug te brengen, zetten we ze niet alleen in tekst, maar ook in beeld voor u op een rij.

bestudeer de getallen

De belangrijke momenten

Gewapend met deze feitelijke kennis kijken we naar een aantal belangrijke momenten in het offshore-universum. Wanneer begonnen de hoorzittingen in Engeland en wat is daar nu precies besproken met bedrijven als Starbucks, Amazon en Google? Welke data moet u in de agenda noteren om ook in de toekomst op de hoogte te blijven van belastingmaatregelen tegen de multinationals? 

bekijk de belangrijke momenten

De belastingroutes

Van Double Irish met een Dutch Sandwich tot de Cayman Special. Om tot het beoogde belastingtarief van 0 procent te komen, gaat het geld in hoge snelheid de wereld over. In ingewikkelde constructies van A naar B. In deze reisgids zetten we belangrijke schakels in deze routes op een rij.

leer meer over de routes

De belastingparadijzen

Na al dit harde werken, zijn we dan eindelijk bij het einddoel aanbeland: de belastingparadijzen zelf. Tijdens De Tax Free Tour komen we langs vele exotische 'tax havens'. In de gids zetten we deze en andere bijzondere zones met gunstige wetten en regels op een aantrekkelijke manier bij elkaar. Van Zwitserland tot Dubai, van Nederland tot Kenia.

bekijk de belastingparadijzen 

Met deze kennis komt u beslagen ten ijs tijdens de Tax Free Tour. Handig als voorbereiding, maar ook als naslagwerk tijdens de tour zelf. En ook deze Belastingvrije Reisgids is mede tot stand gekomen met hulp van uw belastinggeld.