Een Britse bedrijfsdetective die waarschuwt voor de schimmige wereld van de offshore-economie.

In zijn boek Offshore: The dark side of the global economy geeft William Brittain-Catlin een inkijk in de wereld van de offshore-economie. Hij waarschuwt voor de prominente plaats van belastingparadijzen binnen het wereldwijde financiële systeem. Offshore roept een beeld op van een gebied waarbinnen alle grenzen vervagen. Er wordt berekenend gebalanceerd op het randje tussen legaal en illegaal en territoriaal en extraterritoriaal in.

Journalist en bedrijfsdetective William Brittain-Catlin combineert zijn twee specialismen en beschrijft deze schimmige wereld aan de hand van de frauduleuze praktijken van Enron en Parmalat, internationale handelsgeschillen en georganiseerde misdaad en terreurorganisaties. De kernwaarde van het kapitalisme en onze samenleving, vrijheid, wordt volgens Brittain-Catlin in groot gevaar gebracht door de prominente positie van de offshore-economie.

It's not a uniform financial economic world out there. Especially when it comes to tax, where you can place your money and how its taxed. There are different (tax) rates all over the world. So you take advantage of the different rates.

William Brittain-Catlin in De Tax Free Tour

Bedrijfsdetective

William Brittain-Catlin verricht speurwerk naar bedrijven en is corporate onderzoeksjournalist. Ook deed hij redactiewerk voor de BBC. Momenteel is hij associate partner bij GWP, een business intelligence and investigations consultancy firma. Dit bedrijf levert informatie over andere bedrijven aan multinationals, overheidsinstellingen en financiële organisaties. De directeur van GWP diende zich in 2012 te verantwoorden voor het detectivewerk van zijn medewerkers, waarschijnlijk als uitvloeisel van de afluisterpraktijken bij News of the World een jaar eerder.

Van Brittain-Catlin's hand verschenen een artikelenreeks in The Guardian en het boek Offshore, the dark side of the global economy.