Met 5 kinderen aircoloos op weg naar Frankrijk, of in de eerste versnelling de Pyreneeën over: een bloemlezing uit de prachtige reacties op onze vraag naar mooie herinneringen aan de eerste auto.

Naar aanleiding van het verhaal van Carlo van de Weijer over zijn eerste auto stroomden de reacties binnen. Één van de eerste herinneringen betrof niet eens een echte auto, maar een opgevoerde invalidedriewieler met bromfietskenteken.
 

"Was knaloranje, 2 seater, maar op n dolle avond zaten we er toch met 5 volwassenen in." 

Marjolijn de Ruiter

In het geval dat het wel om auto’s ging, was het lang niet altijd duidelijk om welk type het dan ging. Niet in de laatste plaats omdat het ding uit meerdere voertuigen was samengesteld. Zo vertelde Lietje Perizonius hoe haar tien jaar oude Citroën Dyana terugkwam uit de garage met een motor van een 2CV. Hij deed het verder prima, ware het niet dat terugschakelen op een helling niet tot de mogelijkheden behoorde.
 

"Dan duurde het 20 minuten afkoelen voordat hij weer startte. Dat kon bij achterliggers op een tweebaansweg grote boze vraagtekens opleveren. Wij blokkeerden 20 minuten lang de weg, terwijl we rustig een broodje zaten te eten. En zij maar wachten... Om dat te vermijden, moest ik onderaan een helling wachten met de run omhoog tot er eerst zeker een kwartier geen vrachtwagens langs waren gekomen."  

Lietje Perizonius

Als de tocht eindelijk kon beginnen, leverde dat wel een staande ovatie op van wegwerkers als ze in de eerste versnelling naar bovenkroop. Ook het uiterlijk liet niet te wensen over: het met regenboogplastic beplakte dak leverde veel handkusjes en opgestoken duimen op.

Josje Hendriks was bezig haar eigen ouwe grijze AZU besteleend te schuren om het uiterlijk wat op te vijzelen met een nieuwe kleur, toen ze van de buren het advies kreeg er 'meteen maar een luciferbij te houden'.

Ook waren er herinneringen aan niet geheel legale praktijken in en rond de oude vierwielers. Het eerste dat Noelle Mes deed in haar kanariegele Volvo uit '63 was illegaal naar het gemeentehuis rijden om haar rijbewijs op te halen. Of Hans van den Berg die gewoon een auto kocht toen hij nog 17 was.

 

"Mijn eerste auto was een VW kever. Heb ik twee dagen gehad voor dat mijn vader er achter kwam. Was pas 17 en had dus nog geen rijbewijs. Had hem gewoon in de straat geparkeerd. Kwaad was hij niet. Het enige wat hij er over zei was: Morgen breng je hem weer terug." 

Hans van den Berg

Brandstofprijzen

Mijmeringen over de brandstofprijzen van weleer kwamen ook veel voor. Afstanden waren geen issue: "wat was brandstof toen goedkoop!!". Voor Guido Wilmes zijn de hogere kosten inmiddels een reden om veel te fietsen. Desondanks kon hij het niet laten om zijn eerste auto - waar hij in trouwde en heel Engeland doortrok - na acht jaar weer van stal te halen. Een nieuwe accu er in en hij is klaar om nieuwe herinneringen te maken!