Smartphones

Anoniem op het web surfen, zonder dat iemand meekijkt, lijkt een utopie. In deze gids een overzicht van tips om zo privé mogelijk online te gaan.

Tot nu toe is deze hele handleiding gericht op anoniem internetten met een computer. Meer en meer gaan we het web tegenwoordig op met een smartphone. Kan met dit apparaat ook anoniem worden gesurfd? Het korte antwoord is nee. Wie mobiel anoniem wil bellen, koopt een domme telefoon en geen slimme. Zelfs domme telefoons zijn vaak nog met een GPS-chip uitgerust die gegevens over uw positie opslaat. Voor echte anonimiteit laat u dus ook die thuis liggen.

Bellen met een mobiel?

Wat als u toch met een slimme telefoon op pad wil? En ermee wil internetten? Want wie belt er tegenwoordig nog met een telefoon? Voor mobiel internetten zijn de browsers Firefox en Dolphin voor Android de beste opties. Veel van de eerder in deze handleiding beschreven plugins werken mobiel ook en privé browsen en cookiemanagement worden ook in mobiele browsers steeds meer gemeengoed.

Wie mobiel de mail wil versleutelen, kan kiezen voor K-9 Mail (Android) in combinatie met Android Privacy Guard (Android) of iPGMail (iOS). Om bestanden te versleutelen op de mobiel zijn TrueCrypt en EncFS voor Android door Cryptonite. Voor iOS zijn we nog geen goede alternatieven tegen gekomen.

Voor bellen en berichten versturen, zijn ook diverse apps te vinden, die deze communicatie versleutelen en beveiligen. Zo is er Silent Phone en Silent Text van Silent Circle, Red Phone en Text Secure van Whispersystems en Jitsi als beveiligde Skype-variant en Pidgin voor beveiligd berichten versturen. Wie een compleet overzicht van mobiele apps wil, doet er goed aan te kijken bij het uitstekende The Guardian Project.

De keuze is reuze

Zeker in de mobiele markt is het aanbod van apps die te koop lopen met privacy als speerpunt enorm groot. Na de overname van Whatsapp door Facebook liep het storm met mogelijke, veilige alternatieven voor de berichtendienst. Net als op een gewone computer, is het ook met een mobiele telefoon, vooral de vraag wat u wilt beveiligen en tegen wie. Wilt u bepaalde bestanden afschermen?

Versleutel ze dan met de apps van Cryptonite. Een zeer persoonlijk telefoongesprek voeren? Kies dan voor Red Phone of Silent Phone. En uw locatie verborgen houden? Neem dan geen mobiele telefoon mee. Per geval de meest praktische keuze maken, is het hoogst haalbare. Complete anonimiteit is zowel op de computer als mobiel, een illusie.

Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat het ons weten in de reacties.