Reacties op 'Bankgeheimen van Joris Luyendijk' via Twitter

Het verhaal van Luyendijk viel in goede aarde. Hij wist de kijker goed mee te nemen in de competitieve wereld van bankiers en traders.

Bekijk de Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger over 'Bankgeheimen van Joris Luyendijk'.

Overweldigend enthousiast waren de twitteraars gisteren over 'Bankgeheimen van Joris Luyendijk'. De journalist Luyendijk bleek goed in staat de complexiteit van de materie terug te brengen tot een begrijpelijk betoog. Toch waren er ook twitteraars die zijn verslag oud nieuws vonden en Luyendijk een populistisch antropoloog. En Luyendijk liet veel mensen bezorgd achter: wat nu?

Oud nieuws en flinterdun

Niet iedereen was enthousiast over Luyendijk en zijn verhaal. Volgens een aantal twitteraars had hij niets nieuws te melden.

Maar voor anderen was juist deze aflevering de positieve uitzondering. 

Zaken inzichtelijk maken

Afgezien van deze kritiek was het merendeel van de kijkers juist uiterst positief. En werden ze gaandeweg de uitzending steeds positiever. Joris Luyendijk weet complexe materie goed terug te brengen tot iets wat een breed publiek kan volgen. Voor veel mensen was zijn betoog verhelderend.

Bankenlobby

Het politieke domein en de financiële wereld zijn innig verstrengeld, zo onderstreept Luyendijk. Zelfs politici als Dijsselbloem geven toe dat de bankenlobby te sterk is.

Wat nu?

Luyendijk heeft vastgesteld hoe het niet werkt, maar waar is de hoop?

Mooie vrouwen en bankiers

"Mooie vrouwen moeten stoppen bankiers aantrekkelijk te vinden" zei Luyendijk. Dat zou heel wat meer effect hebben dan kapitaalbuffers verhogen om maar iets te noemen. Sommigen stelden voor dan maar weldenkende mannen als Luyendijk aantrekkelijk te vinden.

Boeren en bankiers

Elke week loopt de uitzending van 'Boer zoekt vrouw' af wanneer VPRO Tegenlicht net 10 minuten bezig is. Zappers van NPO 1 naar NPO 2 moesten deze keer wel even schakelen.