Een paar twitteraars hebben het werk van de toekomst al in hun DNA. Minder zekerheid vraagt om een vernieuwde blik op inkomen en onderwijs.

Complete registratie van de Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger.

In de toekomst zullen er drie miljoen banen verdwijnen en nemen robots veel taken over, maar gisteravond verzorgden echte mensen de sociale media van VPRO Tegenlicht. Een handmatige greep uit de reacties op de aflevering 'Het werken van morgen'. 

Personages

Over de overlevingskansen van een baan als professional disorganizer of notificatiefilosoof was niet iedereen het eens.

Daarnaast gaan een te hoge positie bij Randstad en een sterk geloof in flexibel werken volgens sommigen (te?) goed samen. McAfee slaat de spijker op z'n kop voor de één en voor de ander de plank mis.

Bekende koppen

Op Twitter kwamen we ook een aantal oude bekenden tegen. Gasten uit eerdere afleveringen en ook vanuit de politiek denken mee. 

Vraagstuk en oplossingen

Afgezien van welke robots de meeste impact gaan hebben, welke vragen en oplossingen kwamen er voorbij gisteren?

Drie miljoen banen die de komende tien jaar gaan verdwijnen. Een behoorlijk deel van werkend Nederland zou dan zonder baan komen te zitten. Een basisinkomen, doen wat we leuk vinden en/of meer vrije tijd klinken zo gek nog niet. 

Een basisinkomen laat lang op zich wachten, dus werd er ook wat advies gegeven voor in de tussentijd.

En jij?

Maar hoe zorg je er nou voor dat je baan bij je blijft passen? Snelle evolutie zorgt bij de één dat het werk van de toekomst in haar genen zit, de ander heeft juist geluk dankzij een mechanischer instelling. De rest is nergens bang voor.