Andrew McAfee bestudeert de manieren waarop informatietechnologie het bedrijfsleven verandert. Hij schreef met Brynjolfsson 'The Second Machine Age'.

Andrew McAfee houdt zich bezig met de toekomst van het werk en het bedrijfsleven onder invloed van automatisering, robotisering en de voortschrijdende informatiesamenleving. Hij richt zich daarbij zowel op veranderingen binnen bedrijven en de grotere economische en maatschappelijke verschuivingen.
 

Samen met Erik Brynjolfsson schreef hij het boek 'The Second Machine Age' (2009). Hierin beschrijven de auteurs hoe na een eerste golf van automatisering in de laatste decennia van de 20ste eeuw er een tweede golf opkomt. Waar de eerste golf vooral fysieke arbeid en laaggeschoold werkt trof, doet de volgende golf met dank aan zelflerende robots en complexe algoritmen ook veel hoger opgeleide banen verdwijnen. Ondanks deze prognose is de toon van het boek tamelijk optimistisch. In eerste instantie omdat robots en computers de mens kan bevrijden van weinig enerverend, repetitief werk. En in de tweede instantie omdat er ook kansen liggen voor ander werk dat meer voldoening geeft aan de mens.

McAfee heeft twee Masters of Science afgerond aan de Massachusetts Institute of Technology en behaalde zijn doctoraat aan de Harvard Business School. Zijn blog en sociale media berichten worden gretig afgenomen en hij is een veel gezocht spreker. Hij is onder andere bekend van de term Enterprise 2.0 waarmee hij wijst op de manier waarop bedrijven de tools en apps van het moderne wereld wijde web toepassen in hun activiteiten.