Een bijzonder kerstmenu om tijdens de feestdagen de honger naar informatie mee te stillen. Met tips voor documentaires en video's.

Tijdens de feestdagen staan de eettafels vol met lekkers. Nu we steeds bewuster met ons eten omgaan, trakteert VPRO Tegenlicht op een kerstmenu vol informatie. Met relevante afleveringen van ons eigen programma over eten, een Tegenlicht Talk, maar ook tips voor documentaires van andere partijen. Zodat Kerst 2015 niet alleen smaakvol, maar ook verantwoord en goed geïnformeerd gevierd kan worden. 

Amuse: John Oliver

Niemand beter geschikt als amuse dan John Oliver. De Amerikaanse komiek waarschuwt ons voor het voedsel dat we weggooien. Voordat we onze tanden in het voorgerecht en de eerste gang zetten, kijken we eerst of we niet teveel hebben besteld voor dit Kerstmenu. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat alle bordjes netjes leeg gegeten worden.

Voorgerecht: Michael Pollan

Als voorgerecht serveren we een Tegenlicht Talk van Michael Pollan. In deze video van vijftien minuten vertelt de journalist en voedseldeskundige over de negatieve gevolgen van goedkoop, verwerkt voedsel. Het interview vond plaats in 2007, maar de informatie is nog steeds erg relevant. Dit interview komt uit de aflevering 'De toekomst van ons voedsel: landbouw of laboratorium'.

Eerste gang: Digitaal voedsel

De eerste gang van ons kerstmenu bestaat uit enen en nullen. In de aflevering 'Digitaal voedsel' komt Michael Pollan ook aan het woord en spreken we verder met topkok Dan Barber en filosoof Julian Baggini. We zien hoe in Limburg sla met LED-licht wordt verbouwd, hoe al ons eten tot op moleculair niveau in een database zit en hoe technologische bedrijven het eten van morgen ontwikkelen.  

Tweede gang: Cowspiracy

De tweede gang van ons kerstmenu hebben we geïmporteerd. Vele lezers, Facebook-fans en Twitter-volgers tipten ons over de documentaire Cowspiracy.  In deze film laat regisseur Kip Andersen zien dat de productie van vlees één van de belangrijkste oorzaken is van vele milieuproblemen. Iets waar milieuorganisaties volgens de film niet of nauwelijks over spreken. In deze tweede gang gebruiken we een terugkerend ingrediënt: Michael Pollan komt ook in Cowspiracy aan het woord. De film is via de website te bestellen als download of te bekijken op Netflix.

Derde gang: De strijd om het zaad

De derde gang komt weer uit onze eigen keuken: de aflevering 'De strijd om het zaad'. Hierin volgen we de bevlogen Amerikaanse professor Cary Fowler en bezoeken we zijn levenswerk, de Doomsday Vault in Spitsbergen. In deze Ark van Noach van onze voedselproductie liggen vele zaden van de hele wereld opgeslagen. Een back-up van zoveel mogelijk gewassen en een gereedschapskist voor zaadveredelaars. Maar van wie is het zaad?

Vierde gang: De voedselspeculant

Dit kerstmenu is voor de veelvraten en denk er wel aan om ruimte over te laten voor het toetje. Regisseur Kees Brouwer serveert deze vierde gang waarin hij als voedselspeculant op zoek gaat naar de oorzaak van stijgende voedselprijzen. Door te beleggen in graan reist hij van Tunesië naar Chicago op zoek naar de invloed van de abstracte financiële producten op ons dagelijks bestaan.

Dessert: Arjan Lubach

Als toetje hebben we Arjan Lubach op het menu staan. In deze video gaat hij in op de vraag: moeten we misschien iets minder vlees eten? Geïnspireerd door dezelfde feiten als in Cowspiracy confronteert Lubach kijkers op geheel eigen wijze met de gevolgen van vleesconsumptie. Geen zorgen: de satirische tv-maker behoort zelf nog steeds tot Team Vlees.