Met blockbusters als The Martian, Interstellar en Gravity grijpt Hollywood terug naar gouden tijden. Deze keer met realistische en beklemmende beelden.

In 2013 werd het spits afgebeten door Sandra Bullock en George Clooney die ergens in het heelal schitteren in de film Gravity. Met zeven Oscars kan de film een succes worden genoemd. De toon was gezet en films als Interstellar en The Martian volgden. Hollywood heeft het sterrenstelsel herontdekt.

Gravity

In Gravity zien we hoe hoofdpersonages Sandra Bullock en George Clooney na de verwoesting van hun ruimtestation machteloos in het sterrenstelsel rondzweven. Met een beperkte hoeveelheid zuurstof en onmogelijk radiocontact proberen ze hun weg terug naar de aarde te vinden. Regisseur Alfonso Cuarón geeft de kijkers een indrukwekkend beeld van de ruimte. De mooiste visualisaties verschijnen op het scherm. De scènes prikkelen je verbeeldingsvermogen, veel kijkers krijgen zweethanden van de beklemmende beelden.

Interstellar

In Interstellar wordt gezocht naar een nieuwe planeet voor de mensheid. De aarde biedt geen geschikte leefomgeving meer. Hoofdpersoon Matthew McConaughey laat zijn gezin achter om met twee andere pioniers een geschikte planeet te vinden. Het avontuur mondt uit in een strijd tegen de tijd. De film geeft de kijker een glimps van hoe de buitenaardse wereld er uit ziet. Anders dan in Gravity zien we grauwe beelden van planeten met bedreigende weersomstandigheden. Ons sterrenstelsel is niet zo utopisch. De film zet aan tot denken over de vergankelijkheid van de aarde en de mogelijkheid van leven op een andere planeet.

The Martian

In The Martian belandt een team astronauten in een zware zandstorm op Mars, waar zij een ruimtemissie uitvoeren. Na haastig vertrek van Mars lijkt één teamlid gesneuveld te zijn. Deze astronaut, gespeeld door Matt Damon, leeft nog en moet zien te overleven op Mars. Is dat mogelijk op een planeet waar niets groeit? Gebaseerd op een sciencefictionroman uit 2011 laat The Martian zien waar velen van dromen. Leven op Mars is mogelijk. De film wordt een liefdesbrief aan de wetenschap en NASA genoemd. De Marsmissies kunnen na The Martian ongetwijfeld op meer steun rekenen.

Verder in de ruimte

Is Hollywood weer in de ban van de ruimte? De films hebben lovende kritieken ontvangen en zijn allen in de prijzen gevallen. Voorlopig lijken regisseurs nog geen afscheid te willen nemen van de ruimte. Met Passengers waagt in 2016 zelfs de romcom zich in de ruimte met onder andere Jennifer Lawrence in de hoofdrol. Bovendien is met de komst van de nieuwe Star Wars film net voor de kerstdagen van 2015 de ruimtereis van Hollywood nog volop in beweging.

3 Games