De ruimte als een grote speelplaats. Gamers staan te trappelen om hun ruimteschip te betreden in nieuwe ruimtegames die nog gelanceerd moeten worden.

Hoewel de nieuwe ruimtespellen nog niet in de schappen liggen, duurt het niet lang meer voordat gamers de ruimte ingeschoten worden. 2016 belooft het jaar van de ruimtegames te worden. In Star Citizen, No Man's Sky en Space Engineers kan de gewone sterveling aan de knoppen van het ruimteschip zitten.

Star Citizen

Bedenker Chris Roberts wilde zijn jongensdroom werkelijkheid maken: de ruimte ontdekken. In het echte leven moet hij hier nog even geduld voor hebben. Daarom koos hij een andere weg. In 2012 startte Roberts een crowdfundingactie en met een bedrag van ruim 94 miljoen dollar (gemeten november 2015) heeft Star Citizen het wereldrecord crowdfundingopbrengsten op zijn naam staan. Het spel is volop in ontwikkeling en belooft een groot spektakel te worden. 

In Star Citizen speel je in de eerste persoon en kun je uiteenlopende activiteiten uitvoeren. Je kunt asteroïden mijnen, vechten en handel drijven. Het sterrenstelsel waarin Star Citizen zich afspeelt, is een stuk kleiner dan bij vergelijkbare games. Er zijn ongeveer honderd verkenbare systemen. Deze zijn allemaal handgemaakt door een team designers, verwacht dus kwaliteit boven kwantiteit. Het is mogelijk om de Oculus Rift aan te sluiten op dit spel voor pc's dat in 2016 wordt verwacht.

No Man's Sky

Gameontwikkelaar Sean Murray woonde als kind op een afgelegen ranch in de Australische outback. Turend naar de sterrenhemel droomde hij van een game waarin hij al deze plekken zou kunnen verkennen. Samen met zijn collega's bij Hello Games maakt hij deze droom werkelijkheid. In No Man's Sky draait het, net als in de echte ruimtevaart, om twee zaken: ontdekken en overleven. Je wordt volledig vrijgelaten in je verkenningsmissies: jij bepaalt de koers.

In een virtueel universum dat zich eindeloos blijft uitbreiden, kun je nieuwe planeten ontdekken, inclusief nieuwe levensvormen. Wanneer je een planeet hebt ontdekt kun je een gebied doorzoeken op bruikbare grondstoffen. Deze kun je delven om ze vervolgens in te zetten voor een verbeterd ruimteschip. Voor conflicten om grondstoffen is in No Man's Sky geen ruimtewetgeving nodig: deze worden opgelost met wapens. 

Space Engineers

Space Engineers is een sandbox game, wat erop neer komt dat er geen lineair narratief in zit: je wordt volledig vrijgelaten om je eigen verhaal te creëren. In Space Engineers ontwerpen en bouwen centraal. Grondstoffen gebruik je als bouwmaterialen om een ruimte-imperium uit te breiden. Een vroege werktitel van het spel was dan ook 'Miner Wars 2081'. Ruimtegevechten zijn mogelijk, maar de makers hopen dat spelers elkaar met technologisch vernuft aftroeven. 

De makers van Space Engineers hebben geprobeerd een goede dosis realisme in het spel te verwerken. Er is gekeken naar moderne NASA-technologieën, en vervolgens bedacht hoe deze technologie er in de toekomst uit zou kunnen zien. Verwacht een beeldscherm vol ingewikkelde data over je ruimteschip, die je allemaal in de gaten moet houden om niet te crashen. Het spel is op dit moment in early access. Het is dus nog niet officieel uitgebracht, maar voor wie niet kan wachten is er een testversie.

Renaissance

In Star Citizen, No Man's Sky en Space Engineers ben je volledig vrij om de ruimte te ontdekken. Je delft net als ruimtemijners grondstoffen uit asteroïden of planeten om je ruimtereis voort te zetten. Het feit dat deze games al zo populair zijn voor ze überhaupt zijn uitgebracht, inspireert ongetwijfeld andere producenten om nog meer ruimtegames te maken in de nabije toekomst.

3 films