Ben Kuiken is filosoof, journalist en schrijver van managementboeken. Zijn overtuiging is dat wanneer mensen goed in hun vel zitten en gelukkiger zijn, organisaties het veel beter doen.

In zijn eerste boek, 'De laatste manager', pleit Ben Kuiken ervoor dat de creativiteit en vindingrijkheid van alle werknemers in een organisatie worden benut in plaats van alleen die van het management. Kuiken is onder de indruk van de vergaande horizontale organisatie van Buurtzorg Nederland, dat zonder managers uitstekend functioneert. Bijzonder is dat dit zorgbedrijf veel goedkoper is dan de grote thuiszorginstellingen, dat de werknemers zich veel meer gewaardeerd voelen en cliënten deze manier van werken het hoogst waarderen.
 

Willen we een beetje meekomen in de wereld en bijvoorbeeld goede zorg en goed onderwijs voor iedereen garanderen, dan hebben we de creativiteit en vindingrijkheid van iedereen nodig, niet alleen die van een paar managers.

Ben Kuiken op zijn website

Geïnspireerd door Buurtzorg Nederland ging Kuiken op zoek naar meer voorbeelden van organisaties zonder of minder management. Hij kwam onder meer terecht bij het Nederlandse leger, financieel dienstverlener Finext en bij het Tegenlicht-kijkers welbekende Semco van Ricardo Semler. Al deze bedrijven werden voorbeelden van "nieuw organiseren" in De laatste manager.

Veel organisaties hebben wel oor naar Kuiken's boodschap en hij wordt veel gevraagd voor lezingen en advies. Bedrijven zijn benieuwd hoe ze kosten kunnen besparen en productiviteit verhogen door minder management en gelukkigere werknemers. Kuiken merkt dan vaak dat veel managers denken dat het in hun organisatie niet werkt om zonder of anders met managers aan de slag te gaan. Kuiken probeert dan te laten zien dat onzekerheid en vertrouwen essentieel zijn en dat er vooral gewerkt moet worden aan het loslaten van de hardnekkige behoefte aan controle.

Ben Kuiken (1965) studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht. Na zijn studie ging hij aan de slag als freelance journalist. Hij werkte onder andere voor Trouw, NRC Handelsblad, Intermediair en Filosofie Magazine. In 1999 werd Kuiken redacteur bij het tijdschrift Management Team, waar hij vijf jaar later hoofdredacteur van werd. In 2006 zette hij het platform Nieuworganiseren.nu op. Kuiken schreef verscheidene managementboeken: De laatste manager (2010), Fuck de regels (2012) en De PRET-factor (2014).