René Kesselaar werd met zijn bouwbedrijf Slimste bedrijf van Nederland. Zelf is hij amper op de werkvloer van Kesselaar & Zn, omdat zijn werknemers alles zelf regelen.

Dat René Kesselaar (53) in de bouw werkt zal niemand verbazen, afgaande op zijn brede voorkomen en het ringetje in zijn oor. Dat hij in bouwwereld een goeddraaiend, innovatief bedrijf heeft neergezet, klinkt vanwege de vastgeroeste bouwindustrie onwaarschijnlijker. Toch deed hij het. Hij baseert zijn filosofie op rugby: een gameplan maak je samen, en dan ga je er met z'n allen voor. Zijn nuchtere kijk op de bouwwereld is verfrissend.

Als onderaannemer kwam hij soms met een gevoel van onmacht terug van zijn klussen. Direct contact met de opdrachtgever bestond niet in de bouwwereld en alles moest via een hoofdaannemer op kantoor geregeld worden. Vaak werd René Kesselaar ook nog te laat uitbetaald. "Dat nooit weer," zegt hij over hoe hij behandeld werd. Zijn eigen bedrijf Kesselaar en Zn. werd een bouwbedrijf met een opvallend platte organisatie, en bovendien een van de weinige die winst boekte tijdens de crisis. Het bedrijf won ook een aantal prijzen, waaronder 'Slimste bedrijf van Nederland' in 2012.
 

Ik kom zelf van de werkvloer. Ik weet donders goed hoe het niet moet.

René Kesselaar

In de VPRO Tegenlicht aflevering 'Het einde van de manager' laat René Kesselaar zijn bedrijf zien. In zijn kantoor zit hij bijna nooit, en eigenlijk is hij ook al bijna niet op de werkvloer zelf te vinden. Niet omdat hij ergens anders in een ivoren toren zit, maar omdat zijn werknemers hun werk goed uitvoeren, onderling afspraken maken en zelf contact onderhouden met opdrachtgevers.

Het Alkmaarse Kesselaar en Zn. werd opgericht in 1998 als metsel en voegbedrijf. Eerst als onderaannemer, daarna groeide het bedrijf uit tot hoofdaannemer en dat is het moment waarop René Kesselaar het anders ging aanpakken - want als hij niet zo slecht behandeld wilde worden, wilde hij dat zijn personeel ook niet aandoen.