Hij was elf jaar lang de topman van ING en stond mede hierdoor dichtbij de eurocrisis. Zo gaf hij in 2009 leiding aan een commissie die, naar aanleiding van de kredietcrisis, onderzoek deed naar de bankensector in Nederland.

Cees Maas (1 mei 1947, Middelburg) was financieel topman bij ING van 1996 tot 2007. In 2009 gaf hij leiding aan een commissie die naar aanleiding van de kredietcrisis onderzoek deed naar de Nederlandse bankensector en met aanbevelingen kwam. De vroegere financiële topman van ING heeft toegegeven dat hij en zijn medebestuurders hebben gefaald in de periode voor de internationale kredietcrisis.

Cees Mees heeft aan de Erasmus Universiteit gestudeerd en heeft er een diploma behaald in technische natuurkunde en economie. Tussen 1976 en 1992 heeft hij bij het ministerie van Financiën gewerkt. Vanaf 1986 was hij thesaurier-generaal bij het ministerie van Financiën. Zo stond hij door deze functie aan de wieg van de Europese munt en was hij ook nauw betrokken bij de creatie van het Verdrag van Maastricht. Sinds 2008 is hij o.a. voorzitter van de Raad van Toezicht van de Erasmus Universiteit.

Cees Maas werkte eerder mee aan een verwante Tegenlicht uitzending: "De dag dat de dollar valt".