Hoogleraar economie en kroonlid van de SER. Volgens Boot lijdt de EU, en wel aan "perverse solidariteit".

Arnoud Boot (2 januari 1960) is hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daarnaast is hij directeur van het Amsterdam Center for Law & Economics (ACLE) en directeur van het Amsterdam Center for Corporate Finance (ACCF). Hij zit in de raad sinds 1 april 2004. Hij is momenteel ook  kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Boot bracht meerdere wetenschappelijke publicaties uit op het terrein van financiële intermediatie, ofwel het verschil tussen rente die een bank aan klanten berekent en die de klanten moeten betalen, en ondernemingsfinanciering.

Professor Boot heeft verschillende verbintenissen met buitenlandse universiteiten. Zo was hijwerkzaam bij Northwestern University in Chicago (1989-1992), gastdocent bij Faculty of Economics of the University of Ljubljana, research fellow bij Centre for Economic Policy Research (CEPR) in London en vele andere plekken.

Hij schrijft columns voor Het Financieele Dagblad en incidenteel voor onder andere Nederlandse tijdschriften en weekbladen, waaronder ook geregeld voor buitenlandse zoals de Financial Times. Hij is geregeld te zien als deskundige in actualiteitenrubrieken.

Zo laat hij zich bij Radio Nederland Wereldomroep (RNW) zich uit over de belangrijke rol van migratie als motor van de economie. Over de eurocrisis heeft hij ook een sterke mening: het "solidaire" Europese vangnet met zijn reddingsplan in de vorm van een noodfonds, bestaande uit een bedrag van 750 miljard euro (gecreeërd op mei 2010), om Europese landen te helpen met hun schulden. Dit alles heeft volgens Boot ongewilde consequenties dat het niet-solidair gedrag uitnodigt. Boots verklaart het gedrag van landen als Griekenland in een column voor Me Judice: "Immers, wetende dat de rest van de Eurozone te hulp zal schieten als ik een probleem heb, is het minder belangrijk voor mij om tijdig actie te nemen."