Gevierd architect en stedenbouwkundige. Ontwikkelde het masterplan voor het 'vrij bouwen' project Almere Oosterwold.

Maas is één van de bekendste architecten en stedenbouwkundig ontwerpers ter wereld. Hij richtte het tegendraadse architectenbureau MVRDV op (Maas, van Rijs en de Vries) en het gerenomeerde onderzoeksbureau The Why Factory. Beiden zijn het toonaangevende instituten in de wereld van de architectuur. Voor de gemeente Almere boog hij zich over de ontwikkeling van het gebied Oosterwold.

Oosterwold

Maas dacht mee over de visievorming rond het initiatief Almere Oosterwold. Volgens deze visie gaat het gebied niet op de gebruikelijke manier ontwikkeld worden, maar mogen de initatiefnemers alles zelf bepalen. Dat betekent dat zij niet alleen hun eigen huizen kunnen bouwen maar ook dat ze zelf de wegen en het groen in het gebied mogen inrichten. Dit alles in het kader van een organische groei 'van onderop'. In Oosterwold is ruimte voor zo'n 15.000 nieuwe woningen.

Winy Maas (Schijndel, 1959) studeerde architectuur en stedenbouwkunde aan de TU in Delft en richtte in 1991 samen met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries het architectenbureau MVRDV op. De architecten van MVRDV staan bekend om hun innovatieve en futuristische werken. Zo ontwierpen zij het gebouw van de VPRO in Hilversum en de Silodam in het IJ en zijn zij momenteel bezig met het realiseren van een renovatieproject in New Orleans en een structuurvisie voor Almere in 2030.

Maas geeft colleges over de hele wereld en is momenteel verbonden aan het M.I.T. en de TU Delft. Hij publiceert vaak en richtte DenkTank/onderzoeksinstituut The Why Factory op, dat zich richt op de toekomst van de architectuur.