Voormalig wethouder van Almere. Zijn hele carrière staat in het teken van zelfbouw en stadsvernieuwing.

Duivesteijn zat in de Tweede Kamer voor de PvdA, was twee keer wethouder (in Den Haag en Almere) en is nu senator in de Eerste Kamer. Overal zette hij zich in voor een nieuw woningbeleid, waarbij de burger centraal zou komen te staan. Toen hij door de gemeente Almere als wethouder werd gevraagd kreeg hij de kans om zijn visie op zelfbouw toe te passen.

De burger centraal

Duivesteijns carrière begon als wethouder Ruimtelijke Ordening in Den Haag. Daar maakte hij zich sterk voor sociale en architectonische vernieuwing. Onder zijn beleid werd onder andere de Schilderswijk vernieuwd. Zijn vernieuwingsdrang werd niet door iedereen in dank afgenomen. Duivesteijn was bijna het slachtoffer van een aanslag van een beveiligingsbedrijf, die een tafellamp met explosieven zijn kantoor binnensmokkelde. Door een technisch mankement ging de bom niet af.

Van 1994 tot 2006 was Duivesteijn Tweede Kamer-lid. Daar hield hij zich bezig met ruimtelijke ordening en huisvesting en diende hij verschillende initiatieven in op die gebieden. Eind jaren '90 begon hij met het pleiten voor zelfbouw en ontwikkelde hij een nieuwe visie op wonen die eigen opdrachtgeversschap benadrukt. De burger moet voortaan opdrachten gaan geven, niet de projectontwikkelaar. 

De stad kan op een andere manier worden gemaakt. We kunnen de afhankelijkheid van de institutionele partijen verkleinen en de individuele burger echt in positie plaatsen.

Adri Duivesteijn

Zelfbouw in Almere

In 2006 werd Duivesteijn door de gemeente Almere als wethouder gevraagd. Zij gaven hem vrij spel om zijn ideeën over zelfbouw te realiseren. Het leidde tot resultaat: onder zijn leiderschap werden 1400 individuele kavels verkocht. Ook ontwikkelde hij de IBBA methode (Ik Bouw Betaalbaar in Almere). Door deze methode werd zelfbouw ook mogelijk voor mensen met een laag inkomen. Zijn aanpak was zo succesvol, dat het ondertussen ook gekopieerd is door de gemeentes Den Haag en Amsterdam.