In ‘Bouw ’t zelf’ staat Almere als zelfbouwlocatie centraal. Maar interessante zelfbouwlocaties zijn in het hele land te vinden.

Wil je zelf een huis bouwen in Nederland maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Verschillende sites hebben kaarten met overzichten van vrije kavels, zoals die van de gemeente Amsterdam en Utrecht. Voor een overzicht van het hele land kan je eind november terecht op de site Zelfbouw in Nederland, van adviesbureau De Regie.

De Regie werkt aan een portal voor zelfbouwers. Zij kunnen hier niet alleen kavels vinden, maar bijvoorbeeld ook architecten en aannemers. We keken naar een aantal projecten op de site en hebben drie bijzondere uitgelich

Havenkwartier Deventer

Het havenkwartier in Deventer is een oud industrieterrein dat wordt getransformeerd in een nieuwe stadswijk. Niet alleen wonen maar ook werken en cultuur staan centraal. Op het gebied zijn kavels vrijgegeven voor zelfbouw en is er volop ruimte voor ideeën en initiatieven van particulieren. Particulieren kunnen niet alleen een eigen woning bouwen, maar ook eigen werkpanden. Op de webcam van het havenkwartier kan je de bouw volgen.

Kloostertuin Hoogeveen

Zelfbouw hoeft niet te betekenen dat je op een terrein aan de de rand van de stad aangewezen bent. In Hoogeveen is er een zelfbouwlocatie die midden in het centrum ligt. Bewoners kunnen daar hun eigen woning ontwerpen, en ook zelf de grootte van hun kavel bepalen. Hierdoor is de zelfbouw toegankelijk voor verschillende inkomens.

Waterrijk Woerden

Waterrijk is een nieuw stadsdeel in Woerden. Het stadsdeel bestaat uit verschillende eilanden en zelfbouw wordt er gestimuleerd. Zo zijn er op eiland vier veel vrije kavels beschikbaar, en wordt er op eiland drie een CPO project, de Riethof, ontwikkeld. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, wat will zeggen dat groepen kopers gezamenlijk projectontwikkelaar zijn.

Naast de sites van gemeentes, kan je ook informatie over zelfbouwkavels vinden op Nieuwbouw-Nederland. Wil je weten hoeveel je bouw gaat kosten? Dat kan op de site van de gemeente Almere, die een bouwkostencalculator hebben gemaakt.