Deze twee extra video's tonen de potentie van zelfbouw: van het ontstaan van een nieuw beroep tot het herontdekken van ambachtelijke technieken.

"In 2000, middenin het Vinex-tijdperk, schetste Adri Duivesteijn een toekomst waarin eenderde van de nieuwbouw in Nederland zelfbouw zou zijn. 'Dat is het', dacht ik toen: 'ik ga het gewoon zelf doen!'". Aan het woord is Alex van Oogen. Vroeger werkte hij in de reclame, maar nu is hij begeleider van zelfbouwgroepen met zijn bedrijf 3CPO, dat staat voor 'Collectief Particulier Opdrachtgeverschap'.

3CPO biedt bouwgroepen in Almere professionele begeleiding, bijvoorbeeld in contacten met de gemeente en overzicht in alle regelgeving. Zij zijn nadrukkelijk geen projectontwikkelaars: zij bieden mensen een kans zelf te bouwen. Ze realiseren projecten met steeds de naam Corsini, waarin binnen minimale kaders een woning (met name in indeling) door de toekomstige bewoners zelf wordt ontworpen. 3CPO werkt momenteel aan Corsini3, waar mensen al vanaf 66.000 een woning kunnen bouwen.

Nieuwe beroepen als bouwbegeleider ontstaan omdat Nederland steeds meer zelfbouwers krijgt, naar Duits en Belgisch voorbeeld. Zo bestaan er al jaren Baugruppen in Berlijn en werden in de stad Tübingen tussen 1993 en 2009 twee hele nieuwbouwwijken gebouwd door zelfbouwgroepen. In België worden van elke tien huizen zo'n zes (gedeeltelijk) zelf gerealiseerd, in Nederland zijn dat er nog drie. Maar dit cijfer zal de komende jaren waarschijnlijk verder stijgen.

Menno Jonker is ontwerper en glaskunstenaar. Als groot bewonderaar van de bouwstijl van de Amsterdamse School droomt hij van een huis met soortgelijke ingenieuze metselverbanden.

Hij ontwierp het huis zelf, maar had moeite met het vinden van een bouwer: er zijn nog weinig metselaars te vinden die het vakmanschap van de Amsterdamse School beheersen. Het type bouwen van 'meters-maken-snel-thuis' dat in de jaren '90 en '00 heerste, blijkt bij aannemers nog lang niet verdwenen.

Na lang zoeken en diverse metselaars te hebben uitgeprobeerd, gaat Jonker een samenwerking aan met metselaar Harmen Westra. Westra is aangesloten bij Van Norel bouwgroep en staat bekend als de metselkampioen van de Veluwe. Samen gaan zij stap voor stap door het bouwproces, met continu overleg en mogelijkheid tot aanpassingen.