Links wil meer migratie, rechts wil de grenzen dicht. Toch? Maar volgens Leo Lucassen staan deze politieke tegenstellingen een constructief gesprek over migratie in de weg. Want terwijl we doorkibbelen over meer of minder, ligt in migratie een enorm potentieel om de crises van deze tijd op te lossen.
Europa wordt niet overspoeld door migranten: dít is er wel aan de hand
dit artikel maakt deel uit onze aflevering "Rebranding Migration"
De Tegenlicht podcast staat in het teken van een onderwerp dat vaak als splijtzwam van onze samenleving wordt gezien: migratie. Een geladen dossier waarmee we van crisis naar crisis lijken te struikelen zonder dat er een oplossing in zicht is. Maar hoe kan het dat we geen constructieve oplossingen hebben voor een fenomeen dat zo oud is als de mensheid zelf?
De negatieve publiciteit over deze groep staat een genuanceerd gesprek over migratie vaak in de weg. Terwijl migratie hard nodig is om de vergrijzing het hoofd te bieden en de huidige economie op peil te houden. In de zorg maar ook in andere sectoren zoals techniek, IT, logistiek en landbouw is er een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten.
Hoogste tijd dus voor een nuchtere analyse over migratie. Daarom spreek ik met hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis Leo Lucassen. Hij schreef samen met Henk van Houtum het zeer leesbare boek ‘Voorbij Fort Europa, een nieuwe visie op migratie’. Er staan veel verstandige aanbevelingen in en prikt ook de nodige politieke mythes door.
Lucassen en Van Houtum laten zien dat een vrij of strikt immigratiebeleid niet zozeer een kwestie is van links of rechts maar vooral wordt gedicteerd door historische omstandigheden. Het is dus van belang de politisering van het fenomeen zoveel mogelijk in te dammen ten gunste van pragmatisch en rationeel beleid. Zo kan veel onheil worden voorkomen en kunnen de burgers van Nederland en de EU migratie gaan zien als een natuurlijk fenomeen waar je ook slim en verstandig mee kunt omgaan.
meer Tegenlicht in het buitenland
-
- kijk aflevering ‘De ideale unie’
- kijk aflevering ‘De wereldkaart volgens China’
- kijk aflevering ‘Een nieuwe orde’
- lees artikel ‘Welke rol speelt Oekraïne in de wereldwijde strijd om de nieuwe olie?’
- kijk aflevering ‘Wijze lessen van Afghanistan’
- lees artikel ‘Is Taiwan de volgende?’
- kijk aflevering ‘De kracht van Afrika’
- lees artikel ‘Hoe populisten en fascisten de democratie afbreken’
- meer over wereld