The Radical Story of Patty Hearst

Was ze slachtoffer of terrorist? Deze vraag staat centraal in de zesdelige documentaireserie The Radical Story of Patty Hearst.

Op 4 februari 1974 wordt de 19-jarige kleindochter van de Amerikaanse mediamagnaat William Randolph Hearst ontvoerd en gegijzeld door de revolutionaire groep het Symbionese Bevrijdingsleger (SLA). De grenzen tussen gevangenschap en strijd vervagen als Patty de wereld aankondigt dat ze lid is geworden van de SLA.

The Radical Story of Patty Hearst
vanaf maandag 28 januari om 22.55 uur op NPO 2

aflevering 1: The Kidnapping

Patty Hearst komt uit een van de rijkste families in Amerika. Ze leidt in de tijd dat de oorlog in Vietnam het land verscheurt een rustig leven en bemoeit zich niet in het bijzonder met de politiek.

Het Symbionese Bevrijdingsleger gaat uit van het idee dat kleine daden van revolutionair geweld uiteindelijk een gewapende revolutie uitlokken. In de nacht van 4 februari 1974 vallen gewapende leden van de SLA het huis van Patty en haar vriend Steven binnen. Ze ontvoeren haar uit haar appartement.

Maandag 28 januari om 22.55 uur op NPO 2

aflevering 2: The Captive

De ontvoering van Patty wordt groot nieuws wanneer de SLA eist dat hun communiqués niet alleen moeten worden gedrukt, maar ook de ether in moeten worden gestuurd. Een verzoek om Patty te ruilen voor twee gevangen SLA-leden wordt niet gehonoreerd en de SLA eist daarom dat de Hearst-familie de armen voedt.

Patty gaat in gesprek met haar ontvoerders en sluit met één van hen een vriendschap: de rijke archeologiestudent Willie Wolfe. Patty raakt ervan overtuigd dat haar ouders niet genoeg doen om haar vrijlating veilig te stellen en op 3 april 1974 kondigt ze de wereld aan dat ze zich bij de SLA heeft aangesloten.

→ Maandag 4 februari om 22.55 uur op NPO 2

aflevering 3: The Robbery

De SLA besluit dat er te veel druk is van de politie en verhuist van San Francisco naar Los Angeles. Voordat de groep vertrekt, worden twee leden opgepakt wegens winkeldiefstal, terwijl Patty aan de overkant van de straat in de vluchtauto zit.

Dit biedt Patty een prima kans om te ontsnappen, maar ze pakt liever een geladen pistool en schiet dit leeg op de winkelgevel om de leden te bevrijden. De politie vindt de schuilplaats van de overige zes SLA-leden in Los Angeles, en de omsingeling loopt uit in een lang en hevig vuurgevecht.

→ Maandag 11 februari om 22.55 uur op NPO 2

aflevering 4: The Lost Year

Zes leden van de SLA hebben de schietpartij niet overleefd. De overgebleven leden worden in contact gebracht met journalist Jack Scott. Hij biedt hen onderdak in ruil voor interviews voor een boek. Er worden geluidsopnames gemaakt van de gesprekken waarin Patty spreekt over haar affaire met Willie, waarom ze zich heeft aangesloten bij de SLA en waarin ze zegt dat haar moeder een racist is. 

Wanneer het geld op is, besluit de groep om een bank te beroven, waarbij onschuldige toeschouwer Myrna Opsahl om het leven komt.

→ Maandag 18 februari om 22.55 uur op NPO 2

aflevering 5: The Conversion

Door de druk van de politie gaat de SLA terug naar San Francisco waar ze in augustus 1975 verschillende bomaanslagen plegen. Op 18 september 1975 arresteren FBI-agenten Bill en Emily en vlak daarna worden Wendy en Patty opgepakt. Patty daagt de media uit door te lachen en haar gebalde vuist op te steken voor de camera’s. Vader Randy Hearst laat zijn dochter door de beroemdste defensieprocureurs in Amerika verdedigen. Zij voeren als verdedigingsstrategie aan dat Patty is gehersenspoeld. 

→ Maandag 25 februari om 22.55 uur op NPO 2

aflevering 6: The Verdict

Patty wordt schuldig bevonden aan een bankoverval en veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. In afwachting van het hoger beroep heeft ze een affaire met haar bewaker Bernard Shaw, een oudere getrouwde man met kinderen. Patty verliest de zaak en wordt naar de gevangenis gestuurd.

Ze start met haar familie een PR-campagne voor strafvermindering. Ze geeft interviews en de publieke opinie over Patty verandert langzaam. Uiteindelijk krijgt ze gratie van president Carter. Zodra ze uit de gevangenis is, trouwt Patty met Bernard. Ze publiceert een boek dat verfilmd wordt. Ze wordt actrice en speelt in meerdere films.

→ Maandag 4 maart om 22.55 uur op NPO 2

The Radical Story of Patty Hearst: vanaf maandag 28 januari

advertentie