Zo Gezegd is een online serie van de VPRO waarin negen bekende en talentvolle spoken word-artiesten hun eigen teksten voordragen.

Rowan Blijd

Naast klassieke poëzie bestaan er ook andere vormen van dichtkunst. Het ritmische spoken word is één van die vormen. Overgewaaid uit Amerika heeft deze mix tussen rap en poëzie inmiddels al heel wat Nederlandse harten veroverd. Met evenementen als de Spoken Awards, Woorden Worden Zinnen en Flow kunnen we eigenlijk niet meer spreken van spoken word als een subcultuur. Spoken word is here to stay.

Zo Gezegd geeft je een slechts een fractie van wat er te zien is in deze poëtische wereld. De serie is een ode aan het Nederlandse spoken word, waar het enige instrument de stem is van de artiest. In Zo Gezegd komen artiesten als Insayno, Derek Otte, M. en de Vlaamse Neske Beks voorbij. Allemaal hebben ze een eigen opvallende stijl die je zeker zal bijblijven.

De voordrachten geven je een kijkje in het hoofd van een spoken word-artiest en zijn tegelijkertijd (kritische) analyses van de wereld.

Juan Carlos

Juan-Carlos is naast schrijver en dichter ook scenarist en regisseur. Met zijn spoken word optredens hoopt hij mensen eeuwig te raken.

In de negende en laatste aflevering van Zo Gezegd is het woord aan deze Amsterdammer van Antilliaanse komaf. Of zoals Juan-Carlos zelf zegt: een slecht geschuimde cappuccino met striemen chocolade.

Luister en kijk naar Heb ik het recht van spreken

 

M.

M. noemt zichzelf dichtkunstenaar. In zijn voordrachten vertelt de Rotterdammer dat de wereld niet om het individu draait.

In de achtste aflevering van Zo Gezegd predikt M. wereldvrede. Want zijn we niet allemaal kinderen van de aarde?

Luister naar Religniet ►

Mariana Hirschveld

Begin 2015 begon Mariana Hirschveld met spoken word optredens. Inmiddels is ze een bekende naam binnen de scene.

Zijn we supernova's of zijn we zwarte gaten? Luister naar Mariana Hirschveld met haar voordracht 'Boven ons' in de zevende aflevering van Zo Gezegd.

Kijk en luister naar Boven ons ►

Melanin Kris

Melanin is een multidisciplinaire verhalenverteller. Met zijn Engelstalige spoken thoughts draagt hij uit dat het leven maakbaar is.

In de zesde aflevering van Zo Gezegd zijn voordracht 'The Mystifier'. Zijn boodschap? Bevrijd jezelf van opgelegde regels voor omgang en gedrag.

Kijk en luister naar The Mystifier ►

Sandy Bosmans

Sandy Bosmans schrijft vaak over haar kijk op het leven en de liefde. 

In haar voordracht 'Jeremy Bentham' vertelt ze over ware liefde. En dat gaat gepaard met woede. 

Kijk en luister hier naar Jeremy Bentham ►

Insayno

Insayno is rapper en spoken word artiest en gebruikt deze twee werelden als een verlengstuk van zijn boodschap. 

In de vierde aflevering van Zo Gezegd vraagt Insayno zich af wat waarde is in 'Waardetransport'.

Kijk en luister hier naar Waardetransport ►

Neske Beks

In deze derde aflevering van Zo Gezegd vertelt en zingt de Vlaamse Neske Beks 'Identiteit gedeeld door tijd'.

Neske Beks is filmmaker, schrijver en storyteller. Neske schreef onder meer het boek 'De Kleenex Kronieken'. 

Kijk en luister naar Identiteit gedeeld door tijd 

Gershwin Bonevacia

In aflevering twee van Zo Gezegd draagt Gershwin Bonevacia 'Soms op de fiets' voor. Gershwin Bonevacia is dichter, spreker, schrijver en oprichter van 'I Speak', een podium voor jonge dichters. 

Kijk en luister naar Soms op de fiets ►

Derek Otte

Derek Otte, één van Nederlands meest bekende spoken word artiest, bij het spits af in deze eerste aflevering van Zo Gezegd.

Met zijn Rotterdamse nuchterheid en rake woorden zegt hij met zijn stukken altijd waar het op staat.

Kijk en luister naar Tijdig ►