Het Spoor

Portugal 1

Het Spoor

Portugal 1

Eerste deel van een driedelige serie reisverslagen die Fieneke Diamand en Peter Flik maakten van de reis naar Portugal in het gezelschap van de Portugees-Nederlandse schrijver Jose Rentes de Carvalho. Centraal in de (soms verhitte) discussies tussen de reporters en Rentes de Carvalho staan de Nederlandse steun aan revolutionaire coöperaties in de streek Alentejo, het Portugese eten, de rol van actiegroepen in de hulp aan de Derde Wereld, de Nederlandse verzorgingsstaat en de bureaucratie.
Geïllustreerd met voorgelezen fragmenten uit de boeken 'De zevende golf' en 'Waar die andere god woont' van Jose Rentes de Carvalho.
----

Beschrijving
0'00" Stationcall door omroeper van dienst Cor Galis. Inleiding.
De schrijver José Rentes de Carvalho spreekt over zijn patriottisch gevoel.
na 4'01" Presentator leest een fragment voor uit de roman 'De zevende golf' van Rentes. Tussentekst Flik over de aankomst in Portugal, de eerste drie dagen en de onenigheden die ontstaan tussen Rentes en de twee reporters. Presentator introduceert een gesprek tussen reporter Fieneke Diamand en Rentes in een hotel in Evora in de streek Alentejo.
na 8'32" Discussie van Flik met Rentes over de modelstreek Alentejo, waar zich vele coöperaties bevinden die op steun van linkse Nederlandse hulpgroepen kunnen rekenen.
na 14'12" Fragment uit het boek 'Waar die andere god woont' van Rentes.
na 16'04" Discussie tussen Flik, Diamand en Rentes over het Portugese eten. Flik klaagt: "Ik wil koekjes (...) Veenendaal-West, met de frikadel, daar heb ik geen problemen mee." Ze discussiëren verder over de Nederlandse hulp aan Portugal.
na 24'08" Discussie met Rentes over Nederlanders die in revolutionaire landen werken. Rentes over hen: "Naïviteit." Rentes wordt kwaad als ze spreken over de hulpverlening aan revolutionaire landen. "Het blijft dezelfde stront, maar alleen de soort vliegen is anders." Rentes’ oordeel over de betrokkenheid van links bij de revolutie in Portugal.
na 33'15" Fragment uit het boek 'Waar die andere god woont' van Rentes.
na 36'39" Tussentekst presentator over een gesprek op landgoed Den Treek bij Leusden, enkele maanden na de reis naar Portugal, waar Fieneke Diamand om vroeg, omdat ze niet tevreden was over sommige gesprekken in Portugal. Discussie tussen Flik en Diamand met Rentes over drie kritische zinnen van hem met betrekking tot hulpverlening aan de Derde Wereld, met name Angola. Fieneke Diamand werkte tien maanden in Angola. Rentes maakt een vergelijking tussen de zending en de linkse betrokkenheid bij revolutionaire regimes.
na 51'42" Een ober komt binnen en neemt de bestellingen op.
na 19'37" Flik, Diamand en Rentes discussiëren over het nut van actiegroepen.
na 54'27" Afkondiging eerste uur door pres.
na 56'13" Stationcall door omroeper van dienst Cor Galis. Flik, Diamand en Rentes discussiëren verder over hulpverlening en over de overeenkomsten tussen de missie en actiegroepen. De ober neemt bestellingen op.
na 61'07" Flik, Diamand en Rentes discussiëren verder over de hulpverlening, met name met betrekking tot Angola. Rentes verwijt actievoerders "onwetendheid".
na 73'25" Flik, Diamand en Rentes beschrijven het interieur van een kroeg in Lissabon en de zieke kroegbaas die een gezwel onder zijn kin heeft. Ze discussiëren over de verzorgingsstaat en over de acceptatie van zieken in de maatschappij in Nederland en Portugal.
na 83'59" Flik, Diamand en Rentes spreken buiten de kroeg over het uiterlijk, over complimenten die in Portugal vaak worden gegeven en over leugens.
na 83'58" Beschrijving van de hal van een groot kantoor in Lissabon waar Rentes heen wilde. Ze spreken over de bureaucratie, over de problemen om documenten te krijgen en over vriendjespolitiek. Ze beschrijven de mensen die buiten het kantoor anderen helpen met het invullen van de formulieren tegen betaling.
na 105'52" Afkondiging door presentator.
Samenstelling Fieneke Diamand en Peter Flik, presentatie Wim Noordhoek.

advertentie