Het Spoor

Fast Food 2

Het Spoor

Fast Food 2

Deze aflevering gaat over de opkomst van de ´snelle hap´industrie, de oorzaken en de gevolgen.
Aandacht voor o.a.:
-de werkomstandigheden bij McDonalds
-de opmars van de Febo
-de weggegooide boterhammen van de schooljeugd
-snackbar Joepie
-de krokettenlijn
-Ronald McDonald en de Ronald McDonald Junior Club

Aan het woord komen o.a.
-Nico Cohen, wetenschappelijk medewerker Economische Faculteit UvA, over het succes van de snelle hap
-Albertien van der Veen, voedingsdeskundige Konsumenten Kontakt
-Febodirecteur de Borst
-docent hamburgerologie Paul van Wageningen uit Rotterdam
- de veramerikaniseerde Nederlander Hans Burink, opgevoed met de Hollandse pot, over de vette snelle Amerikaanse hap
-kok Manfred Meeuwig van het Amstelhotel
-Hagenaar Wim Krijgman, die carrière maakte in de VS bij Kentucky Fried Chicken
- De Nederlandse Marcha en Eva van der Roest, nu klant in de VS van Burger King


Samenstelling: Paul van der Gaag, Cees Grimbergen, Ger Jochems, Jacqueline Maris (reportage Joepie). Presentatie: Wim Noordhoek

Tweede deel van een tweedelige serie documentaires over de productie en consumptie van fastfood, zoals hamburgers, patat en snacks.
Centraal staan de fastfoodketen McDonald's in de Verenigde Staten en Nederland en haar Hamburgercollege in Rotterdam, de werkwijze in een McDonald's restaurant, snackbar Joepie in een Amsterdamse volkswijk, de productie van snacks, de Febo-keten van snackbars, verslaving aan patat en de kwaliteit en de prijs van fastfood.
Aan het woord komen bezoekers en (oud-)medewerkers van fastfoodvestigingen, Paul van Wageningen, docent aan het Hamburgercollege, N. Cohen, wetenschappelijk medewerker economie aan de Universiteit van Amsterdam, A.S.E. van der Veen voedingsdeskundige van Konsumenten Kontakt, J.I. de Borst, directeur van Febo, J.R.H. de Borst, productieleider van Febo, J. Sybesma, directeur van McDonald's Nederland en M. Meeuwig, kok van het Amstel Hotel in Amsterdam. Geïllustreerd met geluidsfragmenten uit een programma over de viering van de verkoop van de 50 miljardste hamburger, uit reclames voor fastfood en uit een KRO-radioprogramma over McDonald's.

---
Beschrijving
0'00" Stationcall door omroeper van dienst Cor Galis. Programmatune inclusief inleiding door presentator Wim Noordhoek.
na 5'11" Inleiding door Paul van der Gaag
na 5'53" Cees Grimbergen over McDonald's.
na 7'02" Geluidsfragment uit de viering van de verkoop van de 50 miljardste hamburger. Geluidsfragment uit een reclame van McDonald's. Cijfers over McDonald's.
na 10'47" Geluidsfragment uit een KRO-radioprogramma waarin kinderen spreken over de clown Ronald McDonald en de McDonald's kinderclub.
na 12'42" interview Grimbergen met Nico Cohen, wetenschappelijk medewerker economie aan de Universiteit van Amsterdam, over het succes van McDonald's in Europa en Nederland en het daarbij achterblijvende succes van andere fastfood-ketens. Tekst over het Hamburgercollege van McDonald's in Rotterdam.
Na 17'10" Interview met Paul van Wageningen, docent in de agogische hamburgerologie aan het college, over de werkwijze in een McDonald's restaurant aan de hand van een diaserie. Van Wageningen over de filosofie achter de McDonald's opleiding.
na 22'54" Over de beleefdheid van het McDonald's-personeel. Reportage uit de McDonald's-vestiging in Rotterdam over de beleefdheid van het personeel: "Tsmakelijk, tziens."
Reportage over beleefdheid in een McDonald's-vestiging in Chicago.
na 24'33" Reportage uit snackbar Joepie, waar reporter Jacqueline Maris op een maandagochtend met scholieren praat over hun bezoek aan de Bhagwandiscotheek.
Tussentekst over de Nederlandse snackbarketen Febo.
na 28'38" Interview Paul van der Gaag met Febo-directeur J.I. de Borst, over de productiewijze van kroketten en over de ontwikkeling van de Febo-keten.
na 32'07" Paul van der Gaag loopt met productieleider J.R.H. de Borst, zoon van de directeur, door de snackfabriek van Febo terwijl ze over de productiewijze praten.
na 36'50" Interview met De Borst jr. over de uitbreiding van de productie.
na 38'57" Reportage uit snackbar Joepie, met interview met een Amsterdamse bezoekster, 'oma' noemt iedereen haar, die elke dag koffie komt drinken en gezelligheid opzoekt. Ze zegt dat ze het leven niet meer zo ziet zitten.
na 44'01" Tussentekst over smaak. Interview met J. Sybesma, directeur McDonald's Nederland, over het slechte resultaat dat de McDonald's-hamburger behaalde in een smaaktest.
Tekst over de maaltijden bij McDonald's.
na 46'14" Interview met Albertien van der Veen, voedingsdeskundige van Konsumenten Kontakt over de kwaliteit en prijs van McDonald's-maaltijden.
na 50'11" Tussentekst pres. Interview Grimbergen in Chicago met Hans Burrink, een geamerikaniseerde Nederlander, over echt Nederlands eten en over slechte hamburgers. Burrink vertelt over zijn eetgewoontes, over de amerikanisering van de nationale eetgewoontes en over public relations van fast food-ketens.
na 55'28" Afkondiging van het eerste uur. Muziek: liedje over frikadellen.
na 57'31" Stationcall door omroeper van dienst Cor Galis. Muziek: liedje over frikadellen.
na 59'07" Interview met patatverslaafde Johanna over haar verslaving aan patat sinds haar kinderjaren. Ze eten samen zelfgemaakte patat.
na 64'28" Reportage uit snackbar Joepie, waar Maris spreekt met bouwvakkers over hun eetgewoontes en over hun drankuitspattingen in het weekend. Tekst over de samenstelling van snacks.
na 68'49" Interview met Albertien van der Veen over de samenstelling van snacks, met name kroketten en het onderzoek daarnaar.
na 74'54" verslaggever eet met Manfred Meeuwig, kok in het Amstel Hotel, in een McDonald's-vestiging een hamburger, frites en cola. Meeuwig levert commentaar op het gebodene, hij vindt het niet lekker. Hij vertelt over hamburgers die wel lekker zijn.
na 79'59" Verslaggever spreekt met scholieren over hun bezoeken aan de snackbar en McDonald's. na 82'05" Reportage uit snackbar Joepie, waar Maris spreekt met meneer Filipsson. De aan alcohol verslaafde Filipsson is een regelmatig bezoeker van Joepie. [Hij is enigszins filosofisch ingesteld.] Tussentekst over arbeidsvoorwaarden en de rol van vakbonden in fastfoodrestaurants.
na 87'04" Interview met Kees van Delft en Walter Joosten, die bij de McDonald's vestiging in Rotterdam zijn ontslagen. Zij vertellen over de werkwijze bij McDonald's, over het wedstrijdensysteem en over het conflict met de bedrijfsleiding.
na 92'19" Grimbergen spreekt met medewerkers van McDonald's in Chicago, die hun loon niet mogen vertellen.
Na 93'20" Interview met Wim Krijgsman, die 20 jaar geleden naar de Verenigde Staten vertrok en carrière maakte bij Kentucky Fried Chicken en McDonald's. Krijgsman over Crispy Chicken, een door hem ontwikkelde specialiteit en over de opleiding hamburgerologie.
Na 97'18" Int. vervolgt met Krijgsman over de internationalisering van McDonald's.
na 101'17" Grimbergen bezoekt met het echtpaar Krijgsman Tacobel, een Mexicaans fastfoodrestaurant in Chicago. Ze bestellen eten en praten over de samenstelling.
na 103'40" Grimbergen eet bij het echtpaar Krijgsman thuis. Ze vertellen over snackbars in Nederland en over de inrichting van een Amerikaanse keuken. Tussentekst pres.
na 106'54" Grimbergen eet samen met het echtpaar Van der Hoest, dat zich een jaar geleden in de VS vestigde, diverse snacks in Burger King.
na 119'53" Conclusies en afkondiging

advertentie