OVT

o.a. aftreden Paus Benedictus, Het Wonder van Eindhoven

OVT

o.a. aftreden Paus Benedictus, Het Wonder van Eindhoven

Wortelen; Aftreden Paus Benedictus; Column Alexander Münninghoff; Het wonder van Eindhoven; Top 13 Gouden Eeuw, nr.3; Koken aan de Amsterdamse grachten; Het Spoor terug: De Ramp, dl. 4

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Geschiedenis van het worstelen

vanaf 00:05:38

Het IOC wil de sport worstelen per 2020 schrappen van de Olympische Spelen. Classicus Fik Meijer over deze sport die al in de oudheid werd beoefend.

Aftreden van de paus

vanaf 00:12:47

Paus Benedictus XVI heeft afgelopen week zijn aftreden per 28 februari bekend gemaakt. Een tamelijk unieke gebeurtenis geschiedenis waar geen goed ceremonieel model voor is. Minou Schraven, auteur van het proefschrift 'Festive Funerals', over pauselijke begrafenisrituelen en de opvolgingsceremonie.

Column Alexander Munninghoff. Wodka

vanaf 00:32:58

De column van de journalist Alexander Munninghoff. Wodka

Het wonder van Eindhoven

vanaf 00:38:14

Dit weekend wordt het Het Wonder van Eindhoven gevierd in de vorm van een cultureel festival in Amsterdam. Een gesprek met Harry Lintsen, hoogleraar techniekgeschiedenis op de Technische Universiteit Eindhoven, over de rol van Eindhoven in de geschiedenis van de techniek in Nederland.

De top 13 van historicus Luc Panhuysen van belangrijke gouden eeuwers: nr. 3 Baruch Spinoza

vanaf 01:04:14

De Top 13 van historicus Luc Panhuysen van belangrijkste Gouden Eeuwers: nr. 3 Baruch Spinoza (1632-1677)

Koken aan de Amsterdamse grachten

vanaf 01:10:55

De Amsterdamse grachtengordel bestaat 400 jaar. Hoe werd er gekookt aan de grachten? In het tijdschrift Ons Amsterdam geven Marleen Willebrands en Margriet de Roever enkele voorbeelden en in het najaar verschijnt het ‘Grachtengordelkookboek’. In OVT vertellen ze over vier eeuwen koken aan de Amsterdamse grachten.

Het spoor terug. De ramp dl. 4

vanaf 01:25:02

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, deze maand alweer 60 jaar geleden, zorgde een zware Noordwester storm in combinatie met springtij ervoor dat veel dijken van Zeeland, Zuid Holland en West-Brabant werden overstroomd of weggevaagd. Een gebied zo groot als een provincie kwam onder water te staan, duizenden boerderijen en huizen stortten in, 40 duizend paarden, koeien en varkens verdronken en 1836 mensen overleefden deze watersnood niet. In 1986 maakten Kees Slager en Lida Iburg een vier uur durende radioserie over 'De Ramp'. In Het Spoor Terug de komende vier weken een hermontage van Michal Citroen van deze serie. Vandaag in deel 4 over de hulp van buiten het rampgebied. Kwamen de eerste maatregelen niet erg laat op gang? De massale toestroom van goederen, het Rampenfonds en de Koude Oorlog.