Het Spoor

De Talkshows 3

Het Spoor

De Talkshows 3

De Talkshows 3
03-06-1985
Derde en laatste aflevering van een driedelige serie over de huidige dertien praatprogramma's op de Nederlandse publieke televisie.
Tineke en Jan, Koos en Sonja, Ad en Adriaan, Hans en Henk, Karel, Wim, Ivo.
Iedere dag één of twee praatprogramma’s op televisie. Sommige zijn het gesprek van de dag en iedereen heeft er een mening over. Emanciperend en taboedoorbrekend of pretentieloos babbelamusement? En hoe lang duurt het nog totdat de ene helft van Nederland de andere zit te interviewen?
Spoorverslaggevers kijken achter de schermen van de talkshows.
Met in deze laatste aflevering aandacht voor de strijd om de gespreksonderwerpen die in Hilversum via het zogenaamde 'claimsysteem' wordt uitgevochten; voor de grens tussen amusement en informatie; voor de keuze van onderwerpen, die mede wordt bepaald door de kijkcijfers.
Met fragmenten uit talkshows en interviews met de televisiepresentatoren Ivo Niehe ('TROS TV Show'), Wim Neijman ('Geloof, Hoop en Liefde Show' en 'Lasten en lusten' van de IKON), Koos Postema ('Bij Koos', 'Een groot uur U' van de VARA), Karel van de Graaf (AVRO), Ellen Blazer, Mies Bouwman ('In de hoofdrol') en Jan Lenferink ('RUR', VOO).
Verder interviews met medewerkers van het Claimbureau; columns van correspondentes Lia van Bekhoven (GB) en Sandra van Beek (VS); een column van Harrie Jekkers en Koos Meinderts, de schrijvers van 'Tejo', dat door een optreden bij 'Sonja op Zaterdag' een kassucces werd; fragment uit 'Voorheen Barend en van Dorp' met van fraude verdachte Rienk K., die afgebeld werd door Ivo Niehe toen hij bij Barend en Van Dorp was geweest.

Samenstelling: Kiki Amsberg, Michal Citroen, Cees Grimbergen, Lida Iburg, Ger Jochems, Kees Slager

Documentatie in VPRO archief