OVT

o.a. Griekenland en Macedonie, Film 'Het Witte Goud'

OVT

o.a. Griekenland en Macedonie, Film 'Het Witte Goud'

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v.: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.05-11.00: De column van de journalist Henk Hofland. 11.05-12.00: 11.25 Het Spoor terug: 50 jaar Jaap Edenbaan. Slot van een tweeluik over de in december 1961 geopende ijsbaan in Amsterdam. De naar de eerste Nederlandse topschaatser Jaap Eden vernoemde baan, was de derde 400 meter kunstijsbaan van de wereld en de eerste in Nederland. De baan speelde ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van het marathonschaatsen. Met de oud-wereldkampioenen Ard Schenk (langebaanschaatsen), de eigenaar van café de Skeve skaes Jac Hoeve, de oud-directeur Jos Pronk, marathonschaatsers Yoeri Lissenberg en Danielle Bekkering en vrijwilligers Kees Lissenberg en Gerrit Portenge.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Triomfplein Moskou

vanaf 00:05:22

Afgelopen week werd er geprotesteerd op het Triomfplein in Moskou tegen verkiezingsfraude en tegen Poetin. Het protesteren over de hele wereld gebeurd steevast op grote pleinen, centraal in de stad. Oud- Rusland correspondent Alexander Münninghoff over het voor ons tot nu toe onbekende Triomfplein in Moskou.

Ruzie Griekenland Macedonie

vanaf 00:14:14

Ruzie tussen Griekenland en Macedonië over de naam. Toen de Macedonië in 1991 onafhankelijk werd, kozen ze ervoor om de naam te behouden die hun land ook al had als een van de zes republieken van voormalig Joegslavië: Macedonië. Griekenland heeft daar vanaf het begin een groot probleem mee gehad. Macedonië grenst aan een Griekse regio met dezelfde naam en die beschouwen de Grieken dat als het enige echte Macedonië. Ze waren bang dat de buren er aanspraak op zouden maken. Classicus Fik Meijer over de verhouding tussen Griekenland en Macdonië.

Column Henk Hofland

vanaf 00:32:50

De column van de journalist Henk Hofland

Van 'hoop des vaderlands naar ADHD-er

vanaf 00:38:18

‘Van hoop des vaderlands naar ADHD'er. Het beeld van de jongen in opvoedingsliteratuur (1882 - 2005)’, is de titel van het onderzoek waarop Angela Crott volgende week promoveert. Crott vertelt over de veranderende wijze waarop opvoeders naar jongens kijken.

Het witte goud

vanaf 01:05:03

Onlang ging in Groningen de documentaire ‘Het Witte Goud’ in première. Over de geschiedenis van chilisalpeter. Een film gebaseerd op het boek Windjammers in Delfzijl van Aafke Steenhuis, waarin het verhaal verteld wordt van de bloeiende handel in salpeter tussen Chili en Nederland. Een gesprek met de maker van de film Piet Hein van der Hoek.

Marie Curie

vanaf 01:11:35

Zaterdag 10 december is het 100 jaar geleden dat Marie Curie de Nobelprijs voor scheikunde in ontvangst nam. In 1898 ontdekte Marie Curie samen met haar man Pierre Curie de uiterst radioactieve stof radium, ook is ze er in geslaagd het element polonium te isoleren. Dit alles ten kosten van haar eigen gezondheid, in 1934 stierf ze aan leukemie, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de blootstelling aan stralingen tijdens haar werk. Een gesprek over het leven van Marie Curie met Greta Naardenbos die een lezing geeft in museum Boerhaave dat deze week activiteiten rond Curie organiseert.

Het spoor terug: 50 jaar Jaap Edenbaan. dl.2

vanaf 01:26:42

Het Spoor terug: 50 jaar Jaap Edenbaan Slot van een tweeluik over de in december 1961 geopende ijsbaan in Amsterdam. De naar de eerste Nederlandse topschaatser Jaap Eden vernoemde baan, was de derde 400 meter kunstijsbaan van de wereld en de eerste in Nederland.