OVT

o.a. Nederlandse premiers in Washington, Mali en Timboektoe

OVT

o.a. Nederlandse premiers in Washington, Mali en Timboektoe

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v.: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.05-12.00: 11.25 Het Spoor terug: 50 jaar Jaap Edenbaan. Deel 1 van een tweeluik over de in december 1961 geopende ijsbaan in Amsterdam. De naar de eerste Nederlandse topschaatser Jaap Eden vernoemde baan, was de derde 400 meter kunstijsbaan van de wereld en de eerste in Nederland. Met o.a. de oud-wereldkampioenen Ard Schenk (langebaanschaatsen) en Sjoukje Dijsktra (kunstschaatsen); de ingenieur van de baan, de kleinzoon van Jaap Eden en de eigenaar van café de Skeve skaes. Samenstelling: Astrid Nauta.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Swetlana Alliloejewa

vanaf 00:04:43

Maandag is op 85-jarige leeftijd Swetlana Alliloejewa overleden, de dochter van Jozef Stalin. Zij vluchtte in 1967, tijdens een bezoek aan India, naar het Westen midden in de Koude Oorlog. Emeritus hoogleraar Russische Geschiedenis Bruno Naarden over Stalins dochter.

Nederlandse premiers in Washington

vanaf 00:13:12

Van Drees tot Rutte in Amerika. Deze week was premier Rutte voor het eerst op bezoek bij de Amerikaanse president Obama. Hoe verliepen de bezoeken aan Washington van zijn voorgangers zoals Drees, de Jong, den Uyl en Kok? Met historica Kim van der Wijngaart die onlangs promoveerde op ‘Bondgenootschap onder spanning. Nederland was belangrijke partner voor VS in turbulente periode 1969-1976’ en met prof Giles Scott-Smith van het Roosevelt Study Center en de Universiteit van Leiden.

De column van Nelleke Noordervliet

vanaf 00:34:36

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

Mali en Timboektoe

vanaf 00:38:38

N.a.v. de ontvoering van een Nederlandse toerist in Mali aandacht voor de geschiedenis van Mali en Timboektoe, de stad gesticht door Toeareg als pleisterplaats voor de karavaanhandel waarbij de handel in zout de belangrijskte was. Met Gerbert van der Aa, historicus en journalist, gespecialiseerd in Noord- en West-Afrika.

Dordrecht en Geertruidenberg

vanaf 01:05:40

Wat is de oudste stad van Holland? Geertruidenberg of Dordrecht. De Geertruidenbergse stadshistoricus Bas Zijlmans over deze vraag die de laatste dagen weer is opgelaaid in de media. Volgens hem is de nu ontbrande strijd, een herhaling van een soortgelijk gevecht uit de jaren '80 van de vorige eeuw: "Dat heette toen de grote leugen: van Dordrecht."

Eddy Posthuma de Boer, Kijkend naar Holland 1969

vanaf 01:15:33

Fotograaf Eddy Posthuma de Boer over zijn onlangs verschenen boek ‘Kijkend naar Holland 1969’, waarin Remco Campert en Jan Mulder commentaar geven op de foto`s. Voor de wereldtentoonstelling in Osaka (1970) legde fotograaf Eddy Posthuma de Boer het Nederland van de late jaren zestig in een honderdtal foto’s vast. De opdracht was zo veel mogelijk van ons land en de bevolking te laten zien. Nu ziet men aan die foto’s hoe de Nederlandse samenleving in 40 jaar tijd is veranderd.

Het spoor terug: 50 Jaar Jaap Edenbaan. Deel 1 van tweeluik

vanaf 01:27:38

Het Spoor terug: 50 jaar Jaap Edenbaan Deel 1 van een tweeluik over de in december 1961 geopende ijsbaan in Amsterdam. De naar de eerste Nederlandse topschaatser Jaap Eden vernoemde baan, was de derde 400 meter kunstijsbaan van de wereld en de eerste in Nederland. Met de oud-wereldkampioenen Ard Schenk (langebaan schaatsen) en Sjoukje Dijsktra (kunstschaatsen); de ingenieur van de baan, de kleinzoon van Jaap Eden en de eigenaar van café de Skeve skaes. Samenstelling: Astrid Nauta