OVT

o.a. Jihadisten en Spanjestrijders, Historisch geluid van de Dam

OVT

o.a. Jihadisten en Spanjestrijders, Historisch geluid van de Dam

Vondelingenluik; Jihadisten en Spanjestrijders; Column Nelleke Noordervliet; Historisch geluid van de Dam; Historische boeken en films; Het Spoor terug: Mom Wellenstein

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Vondelingenluik

vanaf 00:06:07

Deze week werd voorgesteld om een zogenaamd vondelingenluik in te stellen, waarin moeders hun baby anoniem kunnen neerleggen. Historicus Sjoerd Faber over de geschiedenis van het te vondeling leggen.

Spanjestrijders

vanaf 00:12:17

Naar aanleiding van de Nederlandse jihadisten in Syrië een gesprek over de Spanjestrijders in de jaren dertig. Met de historici Hans Dankaart, auteur van het boek ‘De oorlog begon in Spanje’ en Koen Vossen.

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

vanaf 00:34:37

 De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. Rhoon

Historisch geluid van de Dam

vanaf 00:38:28

Vanaf deze week kunnen bezoekers van het Amsterdam Museum horen hoe de stad klonk in 1895 en 1935. Dankzij uitgebreid onderzoek naar historische zogeheten soundscapes is het historisch geluid van de Dam geherconstrueerd Te gast in OVT Annemarie de Wildt conservator van het Museum en Annelies Jacobs die promoveerde op het Amsterdamse geluid zoals beschreven in oude bronnen.

Historische boeken en filmrecensies

vanaf 01:04:27

Historische boeken en filmrecensies met Hans Renders en Jos van der Burg

Item 6

vanaf 01:26:44

Het Spoor terug: Mom Wellenstein

vanaf 01:26:49

Het Spoor terug: Mom Wellenstein E.P. ‘Mom’ Wellenstein is bekend als een van de mensen die zich in dienst van de Nederlandse overheid vanaf het allereerste begin heeft ingezet voor de Europese gemeenschap. Dat was logisch voor de man die als Delftse student in het verzet terecht kwam, wat leidde tot zijn gevangenschap in Scheveningen en in Kamp Amersfoort. Meteen na zijn vrijlating in 1942 schreef hij zijn ervaringen op. Dat manuscript is nu pas herontdekt als een stilistisch en inhoudelijk indrukwekkende getuigenis. Nummers die een ziel hebben is deze maand verschenen. Een persoonlijk gesprek met de 93-jarige Mom Wellenstein over de vrolijke student die in het eerste concentratiekamp van Nederland terecht kwam en hoe hij dat overleefde. Samenstelling: Djoeke Veeninga