NSB en PVV

ovt 15 mei 2011

NSB en PVV

ovt 15 mei 2011

N.a.v. het Prinsenvlagincident – waarbij de oranje-blanje-bleu vlag met de afwijkende driekleur, in de jaren ’30 en ’40 ook wel symbool van de NSB, deze week werd weggehaald uit de kamer van twee PVV Kamerleden - een gesprek over vaderlandsliefde, patriottisme en het verlangen naar zuiverheid in de jaren dertig en 2011.
Mogen de NSB en PVV worden vergeleken en zijn ze historisch eigenlijk wel vergelijkbaar?
Met historicus Koen Vossen en met één van de auteurs van het boek ‘De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal Socialistische Beweging, 1931-1935’

Dit fragment is onderdeel van

OVT

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.00-11.00: De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. 11.00-12.00: 11.25 Het Spoor terug: De Onderduik: Joden in Nederland tussen 1942 en 1945. De exacte aantallen zijn niet bekend, maar naar schatting 16 tot 25 duizend Joden hebben geprobeerd tijdens de Duitse bezetting in Nederland te overleven door onder te duiken. Meer dan acht duizend zijn opgepakt, verraden en alsnog gedeporteerd. Onderduiken of deportatie, illegaliteit of transport: het is een onmogelijke beslissing geweest tussen twee onbekende kwaden. Hoe kwam dat besluit to stand; waar, wanneer en hoe de Joden moesten onderduiken en vooral wie bereid was ze daarbij te helpen, zijn onderwerpen die aan bod komen gedurende de vierdelige serie van Michal Citroen met daarin nieuwe en oude gesprekken met overlevenden en deskundigen, aangevuld met citaten uit brieven, dagboeken en autobiografieën. Deel 3: Onderduiken.