OVT

o.a. Grof Geld, Film 'Auschwitz'

OVT

o.a. Grof Geld, Film 'Auschwitz'

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v.: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.05-11.00: -Onderwijshistoricus Nan Dodde over segregatie in het onderwijs in het verleden. N.a.v. de discussie over de zwarte en witte scholen van deze week. -De Egyptische revolutie sleept zich voort. Een gesprek met de historici Willem Frijhoff en Mark Thiessen over het fenomeen revolutie van de Franse tot de Iraanse revolutie. -De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. -Een gesprek met de financieel-economisch journalist Roel Janssens over zijn nieuwe boek Grof geld. Financiële schandalen en speculatie in Nederland. Over schandalen, speculaties en oplichterij aan de hand van historische personages. Van een bankiersmoord in 1304, de tulpengekte van 1636-1637 tot en met de beursgang van World Online in 2000. Ca. 11:00. -De geroofde kinderen van Spanje. Vanaf de Spaanse burgeroorlog tot aan de jaren '70 werden kinderen van tegenstanders van het regime werden kinderen geroofd en verkocht aan andere ouders. Correspondent Steven Adolf over deze Spaanse kinderroof. 11.25 Het Spoor terug: het Bimhuis. Een tweedelig portret van hét Nederlandse jazzpodium. Vanuit een verlangen naar meer ruimte voor experiment en improvisatie stichtte een aantal jonge jazz-musici in 1971 de Bond van Improviserende Musici. In 1974 kregen ze een eigen podium aan de Oude Schans, dat al snel naam en faam op wereldniveau kreeg. Met o.a. Hans Dulfer, Willem van Manen en Han en Peter Bennink. Deel 2. Samenstelling: Laura Stek.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT1

vanaf 00:00:00

Zwarte en witte scholen

vanaf 00:05:42

Onderwijshistoricus Nan Dodde over segregatie in het onderwijs in het verleden. N.a.v. de discussie over de ‘zwarte’ en ‘witte’ scholen van deze week.

Revoluties

vanaf 00:12:53

De Egyptische ‘revolutie’ sleept zich voort. Een gesprek met de historici Willem Frijhoff en Mark Thiessen over het fenomeen revolutie van de Franse tot de Iraanse revolutie. En een reactie van VPRO verslaggever Rik Delhaas die getuige was van de revolutie in Egypte.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:37:31

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. Over geld. Dat er niet was.

Grof Geld

vanaf 00:41:19

Een gesprek met de financieel-economisch journalist Roel Janssens over zijn nieuwe boek ‘Grof geld. Financiële schandalen en speculatie in Nederland’. Over schandalen, speculaties en oplichterij aan de hand van historische personages. Van een bankiersmoord in 1304, de tulpengekte van 1636-1637 tot en met de beursgang van World Online in 2000. ‘Grof geld. Financiële schandalen en speculatie in Nederland’ – Roel Janssens, uitg. De Bezige Bij, isbn 978 90 234 5645 2

OVT2

vanaf 00:55:00

Film Auschwitz

vanaf 01:04:12

Het Berlijnse Film Festival is door De Duitse regisseur Uwe Boll aangeklaagd, omdat deze zijn film ‘Auschwitz’ weigert te vertonen. In november was de film al in opspraak omdat die teveel gruwelijke details zou bevatten. De reden die nu wordt genoemd voor de weigering is dat Uwe Boll het inschrijvingsgeld van 125 euro niet heeft betaald. In plaats van op het Filmfestival is de première van ‘Auschwitz’ nu in het Babylon Theater in Berlijn te zien. Duitslandcorrespondent in Nederland Helmut Hetzel over deze film.

Spaanse kinderroof

vanaf 01:12:25

De geroofde kinderen van Spanje. Vanaf de Spaanse burgeroorlog tot aan de jaren ’70 werden kinderen van tegenstanders van het regime werden kinderen geroofd en verkocht aan andere ouders. Correspondent Steven Adolf over deze Spaanse kinderroof.

Het Spoor terug: Bimhuis, deel 2

vanaf 01:24:25

Het Spoor Terug: ‘De fietsenstalling’ Een tweedelige radiodocumentaire over de oprichting van het Bimhuis Sinds 2005 spelen de grootheden uit de jazzwereld in een chique blackbox aan de zuidelijke IJ-oever. Maar dat is niet altijd zo geweest. In de eerste jaren na de opening in 1974 kwamen muzikanten als Art Blaky, Chet Baker, Dexter Gordon en Archy Shepp terecht in een uitgewoonde ruimte op de Oudeschans, met versleten crapauds en vieze toiletten. Ondanks dat gold het Bimhuis, voortkomend uit de Bond voor Improviserende Musici, al snel als een van de beste jazzpodia ter wereld. Wat ging er vooraf aan de BIM? En hoe waren die eerste jaren in het oude Bimhuis? Met: saxofonist Hans Dulfer, trombonist Willem van Manen, drummer Han Bennink,