De Avonden

o.a. Voetlicht #13, One fine day, Oerol #2

De Avonden

o.a. Voetlicht #13, One fine day, Oerol #2

'Voetlicht'. Het wekelijkse voordrachtsprogramma van VPRO's De Avonden in samenwerking met de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA), rechtstreeks vanuit het politiek en cultureel debatcentrum De Balie in Amsterdam. Deze week met nieuwe teksten van Annelies Verbeke en Rascha Peper, gedichten van Quinsy Gario en stand-up philospher Laura van Dolron voert een monoloog op. Tussendoor is er muziek van Moss, de band rondom zanger-gitarist Marien Dorleijn. Daarna o.a. een filmbespreking van Roel Bentz van den Berg en aandacht voor strips in een bijdrage van Floortje Smit.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Voetlicht #13

vanaf 00:02:45

Na tienen: ‘Voetlicht’. Het wekelijkse voordrachtsprogramma van VPRO's De Avonden in samenwerking met de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA), rechtstreeks vanuit het politiek en cultureel debatcentrum De Balie in Amsterdam. Deze week met nieuwe teksten van Annelies Verbeke en Rascha Peper, gedichten van Quinsy Gario en stand-up philospher Laura van Dolron voert een monoloog op. Tussendoor is er muziek van Moss, de band rondom zanger-gitarist Marien Dorleijn.

One fine day

vanaf 01:14:38

In de documentaire ‘One Fine Day uit’ onderzoekt filmmaker Klaas Bense hoe frustratie en boosheid in een positieve daad kunnen worden omgezet. Wat kan een eenling doen? En wat gebeurt er daarna? De documentaire bestaat uit zes ontmoetingen met alledaagse, maar bijzondere mensen uit verschillende culturen en geloofsrichtingen. Met een soms kleine, geweldloze daad hebben ze een grote, positieve invloed uitgeoefend op de samenleving. ‘One Fine Day toont’ hoe je met een klein gebaar een groot doel bereikt en probeert tegenwicht te bieden aan het gevoel van machteloosheid. Lotje IJzermans praat met regisseur Klaas Bense over de documentaire.

Oerol: Global savages en Dinner with André

vanaf 01:42:55

De 'Global Savages' zijn de originele bewoners van het Grote Merengebied van Canada. De tradities van hun voorouderen in ere houdend, hebben de Global Savages zich toegelegd op het mondeling overdragen van verhalen. En die vertellen ze op een heuvel in de bossen van Terschelling. Botte Jellema doet deze hele week verslag van Oerol en sprak met de bewoners en begeleidend regisseur Lotte van den Berg. Eveneens vanaf Terschelling: Dertig jaar na de cultfilm van Louise Malle spelen Jacqueline Boot en Johanna ter Steege 'My Dinner with André', waarin een toneelschrijfster en een regisseuse elkaar in een restaurant ontmoeten. In de tijd dat de één bezig is geweest om een bestaan op te bouwen, heeft de ander de halve wereld afgereisd, daarbij van de ene in de andere verbazingwekkende ervaring belandend. Een verslag, met regisseur Karina Kroft bij de Wierschuur op het oostelijk eindpunt van het eiland.

advertentie