De Avonden

o.a. Half suiker - half zand, Patti Smith: Just Kids, Merel Noorlander

De Avonden

o.a. Half suiker - half zand, Patti Smith: Just Kids, Merel Noorlander

Gedurende twee jaar verbleef de antropoloog Reimar Schefold bij de Sakuddei, een geïsoleerde stam op de Mentawai-eilanden, voor de kust van Sumatra. Hoe is het om als eerste Europeaan deelgenoot te zijn van het leven van een traditionele tribale samenleving? Maarten Westerveen vraagt het aan Reimar Schefold die een boek over zijn ervaringen schreef: 'Wees goed voor je ziel'. Verder o.a. de column van Ester Naomi Perquin die wekelijks een nieuw prozafragment voorleest.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Half suiker, half zand

vanaf 00:32:34

De canon van de Nederlandse geschiedenis is in het leven geroepen als een handleiding voor ‘wat iedereen van de Nederlandse geschiedenis zou moeten weten’, ingedeeld in vijftig onderwerpen. In de tentoonstelling ‘Half suiker, half zand’ in De Paviljoens neemt hoofdredacteur Hanne Hagenaars van kunsttijdschrift Mister Motley het meest recente deel van deze canon - vanaf de Tweede Wereldoorlog tot heden - onder de loep. Anton de Goede ontmoet samenstelster Hanne Hagenaars op de tentoonstelling in Almere, waar Mister Motley een speciaal nummer aan heeft gewijd.

Patti Smith Just Kids

vanaf 01:16:36

In 'Just Kids' beschrijft de Amerikaanse dichteres en muzikante Patti Smith haar leven met fotograaf Robert Mapplethorpe (1946-1989), van hun eerste ontmoeting als jonge, dolende kunstenaars op zoek naar hun stem tot het sterfbed van Mapplethorpe, die aan AIDS overleed. Maarten Westerveen sprak met Patti Smith voorafgaande aan haar concert in Paradiso.

Merel Noorlander

vanaf 01:37:15

De liefde. Een onmogelijk onderwerp. Bedrog, zelfbedrog, illusie, dat zie je het meest uitgebeeld op de ‘ZomerExpo’ in het Haags Gemeen­temuseum waarvoor 235 gevestigde en niet gevestigde kunstenaars (na open inschrijving) ‘de liefde’ als onderwerp uitwerkten. Opvallend is het werk 'Il n’est point de bonheur sans toi sans ton amour' van beeldend kunstenaar Merel Noorlander. Drie animatiefilms, gemaakt uit Franse jaren '30-ansichten, acryl en stof die eindi­gen in wreedheid. Wim Noordhoek spreekt met Merel Noorlander, zijn favoriete kandidaat voor een van de ZomerExpo-prijzen.