Vincent Mentzel

Vincent Mentzel

Veertig jaar lang gaf fotograaf Vincent Mentzel in NRC Handelsblad het nieuws een gezicht. Politici, beleidsmakers, kunstenaars en muzikanten kregen door zijn camera een heel ander gezicht. Een menselijk gezicht vooral, wat in de krantenjournalistiek vanaf het begin opviel. Datzelfde gold ook voor zijn verslagen uit oorlogsgebieden of van zijn reportages over verre, onbekende oorden zoals China.

Begonnen als theaterfotograaf, was het voor hem een kleine stap naar de dagbladjournalistiek, vertelt hij in een twee uur durende reportage die De Avonden met hem maakte. Politiek is eigenlijk niet meer dan theater, meent Vincent Mentzel. Hij wachtte tot mensen uit hun rol vielen, hun masker afzetten, en drukte dan af.

In oktober vorig jaar ging Vincent Mentzel op 65-jarige leeftijd met pensioen. Annemieke Smit ging met hem terug naar Dordrecht, de plaats waar hij opgroeide en maakte met hem een 'sentimental journey' naar de NRC-redactie. Onderweg bespiegelen ze zijn fascinatie voor macht en de invloed daarop van zijn ouders - "rode dominee" Pieter Mentzel en zijn vrouw die gemeenteraadlid voor de PvdA was.

Onvermijdelijk klikt het fototoestel van Vincent Mentzel er tijdens de reportage lustig op los. Poepzuigers, niets vermoedende voorbijgangers en stadstaferelen. Maar de mooiste foto, zo bekent hij tenslotte, is een schoolfoto van zijn 12-jarige dochter die hij in zijn sleutelring meedraagt. En die is niet eens door hemzelf gemaakt.

advertentie