De avonden

De avonden

EERSTE UUR
Gesproken uitzicht" van Piet Meeuse, schrijver te Amsterdam.

Wim Brands in gesprek met Jan Pieter Guepin over zijn boek vol zwanenzangers en heldinnenbrieven. ‘Vermakelijkheden van liefde en dood’.

Toon Tellegen leest voor
Een kort dierenverhaal van Toon Tellegen.

Wim Brands in gesprek met H.J. de Roy van Zuydewijn, die een persoonlijke keuze uit het toneelwerk van William Shakespeare maakte en samen bracht in ‘Een wandelende schaduw’.

Arnon Grunberg vanuit New York
Een kort verhaal uit.

TWEEDE UUR
Sarah Verroen in gesprek met Ethel Portnoy
Ethel Portnoy stelde een bundel samen met autobiografische verhalen: ‘Portret’. Gedeeltelijk nieuw, gedeeltelijk al eerder gepubliceerd. Als kind van Russisch joodse immigranten groeide Portnoy op in New York. Later emigreerde ze naar Parijs, en vanaf 1970 vestigde zij zich in Nederland. Een gesprek over de blik van de vreemdeling.

Het tweede deel van het muzikaal portret met eigen opnamen van voorman Jay Walker van de Australische band Machine Translations.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Dappere vrouwen en dwepende dichters.

vanaf 00:12:13

Vermakelijke gedichten over de twee meest gebruikte onderwerpen in de dichtkunst: in de ‘zwanenzangen’ schrijft de dichter zijn laatste gedicht, als hij denkt dat hij dood gaat. In de ‘Heldinnenbrieven’ schrijft een vrouw in een penibele situatie een brief naar haar man of haar moeder. Ondanks de zware onderwerpen probeert de dichter zijn publiek toch te vermaken. Wim Brands in gesprek met Jan Pieter Guépin over zijn boek: ‘Vermakelijkheden van liefde en dood’.

Ik ben heel boos zei de tor.

vanaf 00:35:20

Schrijver Toon Tellegen leest een kort dierenverhaal voor uit zijn bundel 'Is er dan niemand boos?'.

Ik ben heel boos, zei de tor.

vanaf 00:35:20

Schrijver Toon Tellegen leest een kort dierenverhaal voor uit zijn bundel 'Is er dan niemand boos?'.

Shakespeare

vanaf 00:39:03

Wim Brands in gesprek met H.J. De Roy van Zuydewijn over de toneelwerken van Shakespeare.

De blik van de vreemdeling

vanaf 01:09:08

Een gesprek tussen Sarah Verroen en Ethel Portnoy, naar aanleiding van de bundel autobiografische verhalen: 'Portret'.

De blik van de vreemdeling

vanaf 01:09:13

Ethel Portnoy schrijft over haar leven. Ze groeide als dochter van eenvoudige Russisch-joodse immigranten op in de Bronx in New York. Veel van haar verhalen spelen zich daar af en gaan over de problemen waar immigranten tegenaan liepen bij hun integratie. Later emigreerde ze naar Parijs, en vanaf 1970 vestigde zij zich in Nederland. Een gesprek tussen Sarah Verroen en Portnoy, naar aanleiding van de bundel autobiografische verhalen: ‘Portret’.

advertentie