De avonden

De avonden

EERSTE UUR

Het uitzicht van hoogleraar/senator Rudy Rabbinge uit Zuidwolde.

Een tweede gesprek van Aad van Nieuwkerk met pianist en Gurdjieff kenner Wim van Dullemen en producer en bandleider Gert Jan Blom, over de muziek van Georg Ivanovitsj Gurdjieff, de Russische spirituele leraar die zich aan het begin van de 20e eeuw in Parijs vestigde en daar het Instituut voor de Harmonische Ontwikkeling van de Mens oprichtte. Hij schreef muziek als begeleiding voor de door hem bedachte sacrale gymnastische oefeningen, de "Movements", en die muziek werd ten behoeve van een reeks voorstellingen in het Théatre des Champs Elysées in Parijs door Thomas de Hartmann bewerkt voor orkest.

RADIO BERGEIJK.

TWEEDE UUR

Archief Gerard Reve (10)
De 'Touber Tapes', deel III. Gerard Reve in gesprek met de televisiregiseur Rob Touber op 16 januari 1975 in zijn huis Le Poët-Laval
Over oa. de 'nieuwe bezieling' zoals die gezocht wordt in de jaren '60 en '70. Over de hippies, het gebruik van geestverruimende middelen, zoals hasjiesj toen genoemd werd. En de mogelijke legalisering daarvan. Reve filosofeert over drank en levensangst, en over de veronderstelde strijd tussen de generaties. Over secularisatie en zingeving. Het heil kwam niet uit de materie en de nieuwverworven vrijheid werkt verlammend. Toch is Reve niet tegen 'de vooruitgang'. In een hier en daar profetisch betoog over de wanhoop en crisis van de zingeving in het Westen zegt hij dat de overvloed ons pas confronteert met de 'echte vragen'.

DERDE UUR

De architectuurrubriek van Marten Minkema. De oplossing voor ons woningtekort: bebouw alle platte daken in Nederland. En dat dan veelvormig en veelkleurig. Hoe dat te doen, staat in het zojuist boek 'Luchtgebonden Bouwen' met heel veel mooie foto's van luchtgebonden bouwen in vele wereldsteden. Marten Minkema spreekt met de auteurs; publicist Ed Melet en Eric Vreedenburgh van Archipel architecten. De lokatie is Scheveningen haven.

Caraïbische muziek van Bas Springer. Suriname: kawina en kaseko.

Wim Brands leest de eerste pagina van “Liefde, wraak en andere zaken” van Marieke van Leeuwen. Gedichten.

advertentie