HET INTERVIEW

HET INTERVIEW

09.00 - 10.00: HET INTERVIEW


Drie uur lang aandacht voor de waterstof-economie, een wereld waarin fossiele brandstoffen uiteindelijk vervangen worden door waterstof dat schoon verbrand kan worden en als enige afvalstof puur water oplevert.
Een wereld waarin waterstof uiteindelijk gemaakt moet worden met duurzame bronnen als zon, wind, geothermische energie en waterkracht. Schoon is het zeker, maar is het ook efficiënt, haalbaar, betaalbaar en veilig? Welke technische en wetenschappelijke hobbels moeten er nog genomen worden? De industrie staat in de startblokken, de VPRO ook.

Bij Energieonderzoek Centrum Nederland wordt uitgebreid onderzoek gedaan: Wat is waterstof, waarom hebben we het nodig, welke problemen lost het op, wat kost het, is het veilig en wanneer gaan we over van een olie-economie naar een waterstof-economie?

Te gast is een scala van gasten om u er meer over te vertellen. De volgende onderwerpen komen in het eerste uur aan de orde.


We beginnen het uur met een Goed Gesprek van Marjan Luif.

**

Verslaggever Jaïr Stein citeert de Quote van Jules Verne die in 1870 al over waterstof schreef in het boek 'het geheimzinnige eiland'.

**

Hoe zit het met de Verenigde Staten? Het is duidelijk dat Bush van olie op waterstof over wil stappen. Daar gaat hij op korte termijn 1,2 miljard dollar in stoppen. Ook al is 1,2 miljard dollar een schijntje vergeleken met het geld dat in de oorlog is gestopt … feit is wel dat het in state of the Union staat en dat betekent dat er wel iets aan de hand is -Amerika wil onafhankelijk zijn van de olieproducerende landen en dat kan met waterstof. Dat het milieu daar ook mee gediend is, is mooi meegenomen. Zit er nog toekomst in de olie en hoe denken de oliemaatschappijen over die toekomst?

Rob van Hattum en Ger Jochems in gesprek met Ewald Breunesse. Hij is Bussines Manager bij Shell.

**

Vervolgens komen de deskundigen aan het woord op het gebied van waterstof.
Kees van der Klein, projectmanager waterstof bij ECN en tevens adjunct-directeur en Erik de Nie, voorzitter van de Nederlandse waterstofvereniging zijn te gast. Waarom doen ze zoveel onderzoek naar waterstof? Gaat het nu echt gebeuren? Wat zijn de toepassingsgebieden? En wie betaald het?

**

Verslaggever Jaïr Stein neemt een kijkje bij de brandstofcel. De motor van de toekomst, bedacht door natuurkundige William Grove.

**

Waar gaan gaan we de waterstof zoals voor gebruiken? Corlijn de Groot vraagt het aan ECN-onderzoeker Ronald Mallant.

**

En kunnen auto's ook op waterstof gaan rijden. Vervoer is een grote issue en de auto-industrie is er druk mee bezig. Hoe denk Kees van der Klein erover?

**

advertentie