De uitvinder van het eerste elektronische muziekinstrument, de ondes-martenot, is Maurice Martenot (1898-1980), een Franse cellist met belangstelling voor radio-techniek. Net zoals de theremin werd dit instrument, dat kan klinken als een zingende zaag, gebruikt in science-fiction klassiekers. Avant-gardistische componisten wilden er ook graag mee experimenteren. U hoort hier een vroeg stuk van Olivier Messiaen: Oraison (1937).
Dit fragment is onderdeel van
Vrije Geluiden op 4
De pepernoten zijn opgeruimd, de rotan cadeaumand terug op zolder, over tot de orde van de dag. Wel zo overzichtelijk. De orde van de dag is in dit geval bijvoorbeeld weer een hoogtepunt van November Music. In dit geval van en met onder meer de gitarist Reinier Baas. En we gaan eens even praten over het Utrechtse Boulez-festival. De componist en dirigent werd dit jaar 90. Reden genoeg voor een feestje, nietwaar? En natuurlijk weer een kraker in Uw Eigen BuitenBocht, een bergje nieuwe cd’s en aanverwante assorti.
Speellijst:
1. Alexander von Zemlinsky, Humoreske, Larissa Groeneveld [cello] & Frank van de Laar [piano]
2. Erno von Dohnanyi, Allegro uit Sonate opus 8, Larissa Groeneveld [cello] & Frank van de Laar [piano]
3. Olivier Messiaen, Oraison, Ensemble d'Ondes de Montreal Ellipsis Arts
4. Georg Philipp Telemann, Fantasia nr 1 in Bes-groot Luigi De Filippi
5. Leos Janacek, Sinfonietta, Anima Eterna Brugge Jos van Immerseel Alpha
6. Pierre Boulez, Le Marteau sans Maître, Ensemble Intercontemporain & Hilary Summers
7. Reinier Baas, Concerto for guitar and brass quintet, Morris Kliphuis Jean-Paul Estiévenart Reinier Baas [hoorn] & Jan Oosting Martin van den Berg [trombone]
Jelle Brandt Corstius vliegt over Nederland en laat zien hoe ons kikkerlandje in elkaar zit
Nicolaas op oorlogspad
Nicolaas Veul kent WO2 alleen van bloederige videogames en spectaculaire Hollywoodfilms. Maar hoe was de oorlog echt - en welke rol speelt die nog in 2018?
Omroep Maxim trekt ten strijde tegen de tragische existentiële leegte die meer en meer bezit neemt van Nederland en de groeiende groep liefhebbers van eenheidsworst