Villa VPRO

o.a. De rol van boeddhisten bij de etnische zuiveringen van moslims in Birma

Villa VPRO

o.a. De rol van boeddhisten bij de etnische zuiveringen van moslims in Birma

- De EU heeft de sancties tegen Birma opgeheven maar het geweld tegen Moslims gaat onverminderd voort. Volgens een rapport van Human Right Watch worden ze systematisch verjaagd en vermoord. Boedisten spelen daarbij een grote rol. De Birmeese regering kijkt toe en grijpt niet in. Paul vd Velde, Birmakenner en hoogleraar Aziatische religie vertelt dat het een Westers misverstand is dat het Boeddhisme een vredelievende religie is.- Deel 3 van het korte feuilleton Blauwbaards Bruiden, gelezen en geschreven door Renate Dorrestein- De genetische stamboom van de Europese prehistorische mens is klaar en daaruit blijkt dat wij Europeanen o.a. afstammen van boeren uit het Midden-Oosten- In het Buitenlandpanel praten Petra Stienen en Ali Yazgili over de drie opties voor het conflict in Syrie, de rol van de Navo en de troepen die de VS in Jordanie wil stationeren; de nieuwe opleving van terroristische aanslagen waaronder Boston

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Twitter is een 'reclamebrug'

vanaf 00:02:40

De reclamebranche heeft tot nu een verkeerde focus gehad door te kiezen tussen twitter of tv, zegt Twitter-directeur Adam Bain in Financial Time. Twitter is de brug. Het bedrijf heeft het grootste reclamecontract uit zijn bestaan binnengehaald met het Amerikaanse Starcom Mediavest Group, SMG. De reclamewereld.

Blauwbaards bruiden deel 3

vanaf 00:09:24

Renate Dorrestein schreef in de week van het Luisterboek het verhaal Blauwbaards Bruiden, te horen in vier delen. Vandaag deel 3 waar Blauwbaard ontdekt dat zijn nieuwe bruid de sleutel van de kelder toch  heeft gebruikt.  

De rol van boeddhisten bij de etnische zuiveringen van moslims in Birma

vanaf 00:14:43

Europa heeft zijn sancties tegen Birma opgeheven, maar het systematische geweld tegen moslims blijft doorgaan. Paul van der Velde, Birmakenner en hoogleraar Aziatische Studies vd Radboud Universiteit in Nijmegen legt uit welke rol de Boeddhisten hier in spelen en waarom de Birmese regering niet ingrijpt.

Wie waren onze Europese voorouders?

vanaf 00:35:24

Een internationaal team van wetenschappers hebben de genetische stamboom van de Europese prehistorische mens bloot gelegd. Ons DNA blijkt een smeltkroes van culturen  te zijn waaronder ook dat van de boer uit het Midden-Oosten, vertelt Frederique Melman.    

Buitenlandpanel: Syrie

vanaf 00:40:02

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry vindt dat de NAVO moet nadenken over zijn rol in het conflict in Syrië. Dit heeft hij gezegd tijdens zijn bezoek in Brussel. Met publiciste en Middenoostendeskundige Petra Stienen en buitenlandanalist Ali Yazgili bespreken we de opties.

advertentie