Villa VPRO

o.a. Planet Earth is blue, Van den Emster over de Rechtspraak

Villa VPRO

o.a. Planet Earth is blue, Van den Emster over de Rechtspraak

Juridisch Panel Schuld en Boete
Metropolis: Bijzondere criminelen in... Servië
Van den Emster over de Rechtspraak
Hulpbisschop Hendricks over oud-bisschop Gijs en Planet Earth is Blue
 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bisschop Gijsen overleden

vanaf 00:02:20

Oud-bisschop Jo Gijsen is in Sittard op 80-jarige leeftijd overleden. Hij was bisschop van Roermond van 1972 tot 1993. Hij stond bekend als een eigenzinnige en zeer behoudende bisschop. Gijsen was al enige tijd ziek. De Haarlemse hulpbisschop Jan Hendriks heeft nog les van hem gehad.

Metropolis Radio: Arkan, held in Servie

vanaf 00:09:28

Boeven, rovers en bendes. Van Jack The Ripper tot Al Capone. Sommige worden vereerd, anderen worden veracht. Deze week gaat Metropolis Radio over Opvallende Criminelen. We beginnen in Servië met Arkan die in die contreien wordt aanbeden als een held.

Erik van den Emster over de Rechtspraak

vanaf 00:14:31

Erik van den Emster (63) was zes jaar lang voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. Als voorzitter kreeg hij een grote herindeling van het aantal rechtbanken voor elkaar. Het Wildersproces en tot slot een manifest van rechters in Leeuwarden gingen hem niet in de kouwe kleren zitten. Dit voorjaar stopte hij ermee. Sinds 3 juni is hij strafrechter in Rotterdam.

Maarten Doorman: planet earth is blue

vanaf 00:37:09

Maarten Doorman beschrijft in het boekje Planet Earth is Blue hoe kunstenaars zich over de toekomst van de aarde uitspreken. Steeds meer beseffen we de eindigheid van fossiele grondstoffen. Wereldwijd gaan regeringen, producenten en consumenten op zoek naar nieuwe technologieën en ideeën om de balans tussen de omgang met de natuurlijke bronnen en de behoeften van de mens in balans te brengen.Veel hedendaagse kunstenaars richten zich op die zoektocht. Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht en is bijzonder hoogleraar Journalistieke kritiek van kunst en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Anton de Goede sprak met hem.

Juridisch panel Schuld en Boete

vanaf 00:41:26

Geweldsmisdrijven waarbij alcohol of pillen in het spel is worden zwaarder bestraft. Daarmee is de Ministerraad vrijdag akkoord gegaan. Donderdag bespreekt de Tweede Kamer het Masterplan DJI oftewel het aangepaste plan van Staatssecretaris Teeven om het gevangeniswezen te hervormen. En het toezicht op de advocatuur staat nog steeds ter discussie. We praten er over met strafrechtadvocaat Lucy Oldenburg en em. hoogleraar Strafrecht Anton van Kalmthout. 

advertentie