Villa VPRO

o.a. Fik Meijer over macht in de oudheid, Snowden kan vliegveld verlaten

Villa VPRO

o.a. Fik Meijer over macht in de oudheid, Snowden kan vliegveld verlaten

In navolging van de Britse 'Queens's speech' heeft historicus/republikein Thomas von der Dunk voor ons een toespraak geschreven voor Koning Willem-Alexander bij het uitbreken van een Derde Wereldoorlog. Ronald van Raak (SP) heeft niks tegen elite, maar wil wel een andere elite dan die we nu kennen. En em. hoogleraar Fik Meijer komt praten over zijn nieuwe boek dat gaat over de verschuiving van de macht in de Late Oudheid.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hubert Smeets over Snowden

vanaf 00:02:20

Klokkenluider Edward Snowden heeft het vliegveld van Moskou verlaten, meldt zijn advocaat. De Amerikaan heeft een tijdelijke verblijfsvergunning in Rusland gekregen. Oud-Ruslandcorrespondent Hubert Smeets van NRC Handelsblad over de gevolgen....

Ronald van Raak over de elite

vanaf 00:10:31

Deze week hebben we het in de Villa over de elite. Wat is het precies en hebben we het wel nodig? Vandaag te gast Ronald van Raak, Tweede Kamerlid van de SP. Vorig jaar deed hij de oproep: De elite moet in ere worden hersteld. Koesteren zelfs. Wat bedoelde hij toen?

Thomas von der Dunk, The King's Speech

vanaf 00:35:16

Na 30 jaar heeft de Engelse regering vandaag de speech vrijgegeven die koningin Elizabeth zou hebben uitgesproken als de Derde Wereldoorlog uit zou breken. Hier in Nederland zijn wij ook altijd op alles voorbereid en via de historicus Thomas von der Dunk is de VPRO in het bezit gekomen van de speech van Koning Willem Alexander voor als het zover mocht komen. Voor de volledige tekst klik hier: www.vpro.nl/speech  

Fik Meijer over macht in de Late Oudheid

vanaf 00:39:25

Vanwege het reces in Den Haag, geen politiek panel op donderdag. Wel elke week een gast uit de wetenschap. Vandaag: Fik Meijer, emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is bezig met een nieuw boek over de verschuiving van de wereldmacht in de Late Oudheid: Twee steden, opkomst van Constantinopel, neergang van Rome (330-608).