Villa VPRO

o.a. Wim Kok over overlijden Wim Spit, verkiezingen in Zimbabwe

Villa VPRO

o.a. Wim Kok over overlijden Wim Spit, verkiezingen in Zimbabwe

Deze week staat de Villa in het teken van de elite. In onze speciale themaweek-uitzending verkennen we de kaste van uitverkorenen. Vandaag oud-directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs over de culturele elite. Daarnaast Wim Kok over de overleden vakbondsman Wim Spit en in het buitenlandpanel bespreken Chris Kijne en Hubert Smeets de heropkomst van Stalin, het proces tegen Bradley Manning en de ontwikkelingen in het Middenoosten

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wim Kok

vanaf 00:02:09

Zondag overleed vakbondsman Wim Spit. Hij was de laatste voorzitter van het Nederlands Katholiek Vakverbond tot die begin jaren 70 fuseerde met de NVV, en de FNV ontstond.  Spit werd vice-voorzitter en Wim Kok de eerste voorzitter.

Rudi Fuchs over de culturele elite

vanaf 00:10:23

Deze week hebben we het in de Villa over de ELITE. Wat is de Elite precies? Hebben wij er een  in Nederland, en hebben we die wel nodig?  Vandaag hebben we het over de culturele elite, en onze gast is kunst historicus Rudi Fuchs. Hij was directeur van achtereenvolgens het Van Abbe museum, Gemeente museum Den Haag en het Stedelijk in Amsterdam. Hij heeft een wekelijkse column in de Groene Amsterdammer over beeldende kunst: Kijken

Ineke te Velde

vanaf 00:35:17

Vandaag gaan de Zimbabwanen naar de stembus. Maar de zittende president Mugabe doet er alles aan om het de oppositie zo moeilijk mogelijk te maken. Wij belden met Ineke te Velde. Zij woont al ruim 30 jaar in Zimbabwe.

Buitenlandpanel

vanaf 00:42:50

Het Buitenlandpanel vandaag met: Chris Kijne (Amerika-deskundige en VPRO collega) en Hubert Smeets ( Buitenlandredacteur NRC Handelsblad). We hebben het over Stalin in Georgië, Snowden in Rusland en de situatie in Egypte.

Stalin opnieuw populair

vanaf 00:44:26

Stalin's hernieuwde populariteit

vanaf 00:44:26

Het Buitenlandpanel vandaag met: Chris Kijne (Amerika-deskundige en VPRO collega) en Hubert Smeets (Buitenlandredacteur NRC Handelsblad). We hebben het over Stalin in Georgië.